Sällskapet letar spännande spår efter Astrid

Mynt, blommor, gator – det finns många saker som är spår efter Astrid Lindgren. Spår som Astrid Lindgren-sällskapet nu är på jakt efter. En som gör det på sitt sätt är den anonyme gatukonstnären som kombinerar Håkan Hellströmcitat med Astrid. ”För mig är det en drömmig kombo”, säger han.

Pippiholk i en park och en plats uppkallad efter Astrid Lindgren, båda exempel från Stockholm.

Pippiholk i en park och en plats uppkallad efter Astrid Lindgren, båda exempel från Stockholm.

Foto: Privat

Vimmerby2024-04-02 19:00
undefined
Astrid Lindgren-statyn i Vimmerby är ett flitigt fotograferat spår.
undefined
En ros som fått namn efter Astrid Lindgren.
undefined
Astrid Lindgrens skola i Vimmerby bär författarens namn, men här gick hon aldrig själv.

”Du kan gå din egen väg”. 

När Håkan Hellströms citat kombineras med Astrid Lindgrens ansikte eller Pippis kaxiga uppsyn sticker den anonyma konstnären Hellstrom Street Art av från huvudspåret. Ofta är det kärlek i hans gatubilder, ibland skapade nattetid i smyg, då och då med fastighetsbolags medgivande.

– Jag har alltid lyssnat på Håkan. Och Astrid Lindgren är som att komma tillbaka till en sagovärld. Det kan man behöva, det är lite jobbigt att vara vuxen ibland, säger han.

Han har nära 22 000 följare på Instagram. Har sålt böcker och har ingen avsikt att avslöja sin identitet.

– Jag är upplärd i graffitivärlden och vill heller inte vara en offentlig person.

Varför just Astrid?

– Det tog tid för mig att lära mig läsa när jag var barn, men med hennes böcker gick det. När mamma läste Bröderna Lejonhjärta var första gången jag kände stora känslor, allt från värme till bottenlös sorg.

undefined
"För mig är Astrid Lindgren barndom", säger gatukonstnären,

Gatukonsten är ett exempel på tips som kommit in till Astrid Lindgren-sällskapet, som sjösatt ett projekt de valt att kalla ”Astrid Lindgren sätter spår”.

– Att aktivera medlemmarna är kul, och det är ännu roligare om vi kan sprida vad det är vi gör och växa, säger Annika Lundeberg, medlemsansvarig i sällskapet.

Hittills har det trillat in skulpturer och gatunamn. Inte helt oväntat från Vimmerby, där det ju finns en hel del gator uppkallade efter både författaren och många av hennes figurer.

– Men det har kommit in gatuskyltar från andra ställen, som Jönköping och Norrtälje, det finns ett Astrid Lindgrenberg i Stockholmstrakten och så finns ju en staty i Sala inspirerad av pennvässaren i Astrid Lindgrens lägenhet, den har vi presenterat i medlemsbladet.

De lite oväntade spåren är extra lockande.

– Det är svårt att gräva när man inte vet vad man letar efter. Ett kul tips är Smith & Thells låt Nangilima. Man döper ju inte en låt till det om man inte läst Astrid Lindgren. 

Och man pillar inte in Astrid, Emil eller Pippi i sin gatukonst om det inte betyder något?

– Nej, Astrid är min barndom, säger gatukonstnären, som målat mycket i Göteborg och Stockholm, men även andra städer när han rest. Han utesluter inte Vimmerby framöver.

– Jag var med på ett hörn när Pippi fyllde år, som alternativ konstnär. Men det vore kul att göra något större.

undefined
Håkan Hellström-citat och Astrid. Klockren kombo, tycker anonyme gatukonstnären Hellstrom Street Art.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!