Nådastöten mot Ulveberg

Socialnämndens beslut att avveckla Kontaktgruppens verksamhet på Ulveberg sätter myror i huvudet på både brukare och personal. – Ärligt talat har jag svårt att förstå. Det här är en verksamhet som fungerar och där brukarna mår bra. Vad är alternativet, undrar Anki Winnerhed, som jobbat inom Kontaktgruppen i 30 år och varit med på Ulveberg sedan starten 1996. Carina Holgersson började på Ulveberg för fyra år sedan. – Det är stor skillnad på hur jag mår nu, jämfört med då. Här läker man inifrån och det känns som ett riktigt arbete.

”Djuren gör att man känner sig behövd”, säger Carina Holgersson.

”Djuren gör att man känner sig behövd”, säger Carina Holgersson.

Foto:

Vimmerby2016-05-02 05:40

Kontaktgruppen hjälper människor som har någon form av psykisk funktionsnedsättning till en aktiv och meningsfull dag. I lokalen på Gångstigen finns en mötesplats för social samvaro och gården Ulveberg en bit utanför stan används av 17 brukare för olika arbetsuppgifter som trädgårdsskötsel, underhållsarbete, röjning och djurskötsel.

På kommunens egen hemsida står det att Ulveberg är ”en viktig del av Kontaktgruppens verksamhet”.

Frågor till KF

Men i höst ska gården säljas och verksamheten flyttas.

I måndags kväll ställde Anki Winnerhed frågor på kommunfullmäktiges möte.

– Jag ville bland annat veta vad man har med i kalkylen, när man säger att besparingen är 200 000 kronor per år. Har man dragit av de intäkter vi faktiskt får i EU-bidrag och hyra för stallplats? Svaret blev att kalkyl skulle man återkomma med.

Men Anki Winnerhed och hennes kollega Mikael Leifsson, som jobbat 16 år på Ulveberg, har fler frågor.

– Politikerna vill se samarbete med allt från föreningar till privata näringsidkare, där gårdsarbete redan bedrivs. För oss handlar det inte om att våra brukare ska åka till någon annans gård och klappa djur. Vilka privata aktörer är det man menar, och hur granskar man att de är lämpliga?

– Det sägs att 17 brukare ska få sysselsättning enligt individuell plan och att personalen ska vara med. Vi är två personal – hur är det praktiskt möjligt?

Är du nöjd med svaren ni fick i fullmäktige?

– Nej. Jag är inte emot förändringar, men jag tycker nog inte att de ska ligga här, där vi har en bra verksamhet och där brukarna mår gott av att vara. Vi förstår att kommunen blöder ekonomiskt, men ska man sätta ett tryckförband lägger man det på såret, inte strax intill. Det känns inte som den här förändringen är väl förberedd.

Anki Winnerhed och Mikael Leifsson reagerar också på ett uttalande från Marie Nicholson (M) i socialnämnden.

– Hon sa ungefär att ”på sommaren är det säkert trevligt men att vara där på vintern och skotta snö – hur trevligt är det”. Det visar att hon är dåligt införstådd med vad vi gör och lägger sina egna värderingar i bedömningen av vår verksamhet. Vi gör väldigt mycket mer än att skotta snö. Här driver vi en gård, med allt vad det innebär, och det är så arbetsnära som möjligt. Under åren har ett tiotal personer kommit tillbaka till arbetsmarknaden.

Anledning att stiga upp

För Carina Holgersson är Ulveberg anledningen till att gå upp på morgnarna. Gårdens höns, ankor, får och gårdskatt väntar. Hon och de andra hjälper också till att ta hand om hästarna som har hyrd stallplats.

– Jag vet att jag behövs. Djuren behöver oss. När jag kom hit var jag väldigt trött och utmattad. Att vara på Ulveberg har hjälpt mig jättemycket och jag får en bra grund att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Det är ju mitt mål och jag får också hjälp av Arbetsmarknadsenheten.

Sköta djuren

Gårdens djur är en av anledningarna till socialnämndens beslut. Djuren måste skötas 365 dagar om året, oavsett när brukare inte är där.

– Vi är öppna för diskussion om arbete under helgerna, om det är alternativet till nedläggning. Det är ju djuren och lugnet här ute som är själva vitsen med gården. All forskning visar också att det är bra, säger Anki Winnerhed och Mikael Leifsson.

I arbetsuppgifterna ingår allt från renovering och underhåll till dikesröjning och serva maskiner. Personal och brukare har lagt ner stort jobb på gården sedan 1996.

– När vi kom hit var det så igenvuxet att man inte ens såg byggnaderna. Vi har röjt och även byggt ett hus tillsammans med brukarna och i samverkan med Ekbacken.

32 kronor – om dagen

De kan inte förstå beslutet, på ekonomiska grunder.

– Om besparingen handlar om 200 000 kronor per år kan man slå ut det per brukare – det blir 32 kronor om dagen. Någon större vinst på att sälja gården kan kommunen inte räkna med. Vi har alltid varit ekonomiskt medvetna och varit noga med att hålla budget. Det tycker man ju att vi inte skulle straffas för. Men om man nu svänger och säger att det också handlar om att utveckla verksamheten, varför inte utveckla det som redan finns och fungerar? Det finns goda möjligheter till samverkan och ta in människor inom LSS och korttids, till exempel.

Anki Winnerhed säger också att Ulveberg genom hemmaplanslösningar bidragit till kommunens minskade kostnader för placeringar.

– Försvinner Ulveberg lär också de kostnaderna öka. Nej, man förstår helt enkelt inte vilka besparingar de räknar med på lång sikt.

För Carina Holgersson och de andra brukarna har beslutet om att flytta verksamheten skapat oro.

– Man trivs härute och trivs i gruppen. Vi har olika diagnoser och är i olika åldrar, men vi förstår varandra i alla fall.

Så här igenvuxet var det när Kontaktgruppen kom till Ulveberg i mitten på 1990-talet. Bakom växtligheten skymtar en skorsten. Foto: Privat
Så här igenvuxet var det när Kontaktgruppen kom till Ulveberg i mitten på 1990-talet. Bakom växtligheten skymtar en skorsten. Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om