Någon vandaliserade föräldragraven - för andra gången

Annika Konrad-Henricssons föräldrars grav i Vimmerby har vandaliserats - för andra gången. ”Jag kan inte ta det annat än personligt. Det här är helt fruktansvärt”, säger hon.

Gravstenen på Annika Konrad-Henricssons föräldrar grav var vält och blommorna borta. Händelsen har polisanmälts. "Förra gången försvann hela gravstenen".

Gravstenen på Annika Konrad-Henricssons föräldrar grav var vält och blommorna borta. Händelsen har polisanmälts. "Förra gången försvann hela gravstenen".

Foto: Privat

Vimmerby2020-07-14 10:58

Annika Konrad-Henricsson, ursprungligen från Vimmerby, men numera bosatt i Degerfors, är förtvivlad. Hennes föräldrars gravsten på Vimmerby kyrkogård låg omkullvält när vänner skulle se till graven häromdagen.

– Jag har hjälp med skötsel av gravplatsen, både kompisar och min dotter ser till att det är fint. Men nu hade någon varit där och vält gravstenen och blommorna var borta. Det är helt sjukt, det känns fruktansvärt. Man kan inte riktigt ta in att någon kan göra något sånt.

Det är inte första gången graven är utsatt för vandalisering. Strax efter att en ny gravsten placerats på graven, i samband med att Annikas mamma Lisbeth gått bort 2012, försvann gravstenen mystiskt från platsen.

– Jag var helt förstörd. Den gången tänkte jag att det var riktat mot min mamma. Hon satt i socialnämnden och tog en del obekväma beslut och kanske var det någon som hyste agg mot henne. Att det skulle handla om pappa kändes långsökt, han har varit död så länge.

Den försvunna gravstenen kom aldrig tillrätta och Annika fick hjälp av Svenska kyrkan att sätta upp en ny.

Att graven nu, flera år senare, åter är föremål för skadegörelse, tycker hon är minst sagt obehagligt.

– Det verkar som det bara är den här graven som är utsatts, och jag kan inte ta det annat än personligt. Kanske är det någon som vill göra mig illa, jag vet inte. Det här väcker så många funderingar och man kan inte annat än spekulera.

Urban Svensson, kyrkogårdsförman, fick kännedom om skadegörelsen på tisdagsförmiddagen.

– Det är alltid tråkigt när sånt här händer och att det är samma grav som utsätts flera gånger är i högsta grad ovanligt. Vi kan dock inte göra mycket mer än beklaga och hjälpa till att göra iordning graven igen. Att förebygga skadegörelse är svårt. Sånt här sker sannolikt när det inte är mycket folk i rörelse på kyrkogården, och vi kan inte ha bevakning av gravarna. Man kan inte mer än vädja till allmänhetens sans och vett, så här gör man bara inte.

Är det fler gravar än den här som utsatts vid det nu aktuella tillfället?

– Inte vad vi vet, men vi har inte hunnit kolla av hela området än.

Annika Konrad-Henricsson har gjort en polisanmälan, men är osäker på om hon vill ha graven kvar.

– Ska det hålla på så här funkar det inte. Det tar för mycket av en varje gång det händer. 

Annika Konrad-Henricsson är förtvivlad och vet inte om hon vill ha någon gravsten kvar i Vimmerby. "Jag kan inte ta det annat än personligt".
Annika Konrad-Henricsson är förtvivlad och vet inte om hon vill ha någon gravsten kvar i Vimmerby. "Jag kan inte ta det annat än personligt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!