Näktergalen firar 20 år med utställning

I år är det 20 år sedan stadsmuseet Näktergalen invigdes. Klart att det är kalasläge för en utställning som handlar om firande och fest. Här speglas livets högtider från vaggan till graven och på invigningen i morgon onsdag blir det lite extra festligt. – Då kommer det lite personer som på olika sätt varit eller är viktiga för museet och husets existens, säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

Bröllopsfoton från olika tidsepoker.

Bröllopsfoton från olika tidsepoker.

Foto:

Vimmerby2016-06-07 11:00

Hade inte kulturförvaltningen, historiskt kunniga människor och en rad privatpersoner med den då nybildade föreningen Bevara Vimmerby i spetsen bjudit upp till kamp hade Vimmerby inte haft något Näktergalen idag. Huset skulle rivas och ge plats åt galleria.

Men huset och dess fantastiska interiörmålningar bevarades och restaurerades och nu har det gått 20 år sedan museet invigdes med den första utställningen. När det är dags för invigning av sommarens utställning ”Det ska vi fira – fest och kalas” med underrubriken ”Livets högtider från vaggan till graven” finns det alltså all anledning att ta fasta på firandet.

Det blir musikunderhållning och det bjuds på fika, som sig bör på kalas. I själva utställningen finns det gott om exempel på traditioner och attiraljer som förknippats med firandet av livets stora händelser.

Det börjar med dopet, omgärdat av mycket vidskepelse.

– Man ville döpa barnet så fort man bara kunde, för att det inte skulle gå troll i dem, säger Gunilla Gustafsson, och visar en fantastisk doppåse från Klocketorp i Djursdala.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet placerades dopbarn i den rikt utsmyckade doppåsen, som för säkerhet skull är försedd med små speglar.

– Om det kom ett troll för att ta barnet var tanken att det skulle se sig själv i speglarna – och avstå från tilltaget.

I utställningen finns texter och föremål som knyter an till konfirmation, student, firande av födelsedagar och namnsdagar och Svenska flaggans dag, förlovning, trolovning och bröllop och slutligen begravning.

– Det här är ju händelser som berör oss alla, och vi hoppas att det ska vara intressant att se hur man firade förr. Och missade man den förra utställningen om Vimmerbydialekt, som var väldigt uppskattad, har vi kvar en liten avdelning.

Utställningen öppnar alltså den 8 juni och pågår till 10 september.

Den rikt smyckade doppåsen från Djursdala är också försedd med små speglar. Syftet med dem var att eventuella troll skulle se sig själva när de var i färd med att ta det ännu odöpta barnet - och att den synen skulle få dem att ångra tilltaget.
Den rikt smyckade doppåsen från Djursdala är också försedd med små speglar. Syftet med dem var att eventuella troll skulle se sig själva när de var i färd med att ta det ännu odöpta barnet - och att den synen skulle få dem att ångra tilltaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om