Nämnden går back 25 miljoner: Här är orsakerna

Behovet av hemtjänst ökade med drygt 13 500 timmar bara i fjol. Det är en orsak till att socialnämnden gör ett underskott på 25 miljoner kronor.

27 000 fler hemtjänsttimmar på bara två år är en orsak till att socialnämndens pengar inte räcker. En annan är placeringar av barn- och ungdomar med problem. Men ordföranden Lars Sandberg ser trots det nu positivt på nämndens ekonomiska läge framåt.

27 000 fler hemtjänsttimmar på bara två år är en orsak till att socialnämndens pengar inte räcker. En annan är placeringar av barn- och ungdomar med problem. Men ordföranden Lars Sandberg ser trots det nu positivt på nämndens ekonomiska läge framåt.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-02-25 19:00

– Där har vi legat i flera år. Tidigare räddades vi av inkomster för våra egna boenden för ensamkommande som gav ett stort överskott. Egentligen dolde det en underbudgetering, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C) om nämndens resultat för covidåret 2020.

Det landar in på minus 25,3 miljoner kronor när statliga stöd för extra pandeminkostnader räknats bort.

– Det är ytterligare 2,6 miljoner i pandemistöd för december som ska räknas bort, de pengarna kommer inte förrän efter årsskiftet, men hör till 2020, så det faktiska underskottet blir 22,7 miljoner. Det är trots allt en förbättring mot i somras när vi låg runt 30 miljoner kronor back, säger Lars Sandberg.

De stora anledningar till att nämndens pengar är att flera verksamheter kostar långt mera än budgeterat. Ett exempel är ökat behov av personlig assistans som hamnar på minus sju miljoner.

– Det beror på hårdare bedömning hos Försäkringskassan som leder till att kommunerna får ta större ansvar. Det är inget vi kan göra åt eftersom det är ett lagstadgat krav, säger Lars Sandberg.

Äldreomsorgen redovisar totalt ett minus på 6,2 miljoner, men då har 13 miljoner i covid- och allmänna bidrag från staten räknats bort, vilket betyder att äldreomsorgen egentligen kostat drygt 19 miljoner kronor mer än budget under 2020.

– Hemtjänsttimmarna ökade med drygt 13 500 bara förra året och nästan lika mycket året före, så på två år har vi en ökning med 27 000 timmar, exemplifierar Lars Sandberg.

Bara den ökningen motsvarar ett 15-tal heltidstjänster.

Placeringar av barn- och unga kostar 10,8 miljoner mer än budget.

– Vi har en större inströmning av orosanmälningar än vad vi borde ha sett till kommunstorleken. Här är det viktigt att sätta in förebyggande insatser, bland annat gör vi en satsning för att fånga upp unga som är i riskzon, säger han.

Försörjningsstödet har kostat 640 000 kronor mer än budget. Där har 1,5 miljoner kronor växlats över till bland annat extratjänster som arbetsförmedlingen betalar för.

Trots det dystra resultatet för 2020 ser Lars Sandberg mer positivt på ekonomin i år. Nämnden har fått en utökad ram med 18 miljoner kronor för 2021.

– Det ger oss större möjlighet att nå balans med egna åtgärder, sen kanske vi inte klarar det helt på egen hand. Någonstans måste man ändå se till kommunen som en helhet.

Totalt gör kommunen 29 miljoner i överskott 2020.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!