Barn- och utbildningsnämndens ökade behov och önskelista om satsningar för nästa år kostar runt tio miljoner kronor. Nämndens ordförande Peter Karlsson (C) är väl medveten om att det blir tufft att få loss nya pengar.
– Jag inte så hoppfull, kommunens ekonomi är dålig på grund av corona. Det hänger nog på statsbidrag i så fall, säger han.
Den största enskilda posten är för få bort underskottet i interkommunala ersättningar för gymnasieelever på fyra miljoner.
– Det har stannat på den nivån. Även om Vimmerbyeleverna väljer det egna gymnasiet i stor utsträckning, är det svårt att få fler från andra kommuner, säger han.
Prislappen för ökade behov i skolan är satt till 3,5 miljon. Det bottnar i ökat elevantal, nya uppdrag för skolhälsovården och behov av fortsatt digitalisering.
– Nationella prov ska göras digitalt och vi vill också göra en satsning på en dator per elev från fyran till nian. Det skulle underlätta mycket, säger han.
I förskolan finns behov av nära en miljon till. Vuxenutbildningen väntas också växa efter coronakrisen.
Vad händer om ni inte får de extra pengarna?
– Då måste vi klara oss ändå. Men en del av de här sakerna är viktigare än andra som vi har i dag så det får vi sätta oss och se över när vi vet ramen. Jag vill inte välja ut något särskilt område i dag, säger han.
Budgetbesluten har flyttats fram på grund av ovissheten om ekonomin i spåren av coronakrisen och ramarna fastställs först i oktober.