Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att skicka en skrivelse till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om att resultatet för 2023 förmodas bli ett underskott på 15 miljoner.
– Vi vill redan nu varsko om att vi ser stora problem med att hålla budgeten, säger Peter Karlsson (C).
I budgetuppföljningen ligger man på minus 7 miljoner kronor och enligt ordföranden ser man inga möjligheter att komma tillrätta med det till nyår. Det är framförallt IKE, interkommunala ersättningar på gymnasiet, och ett ökat elevantal i särskolan som föranlett resultatet.
– Vi har försökt effektivisera under året och vi har gjort det vi kunnat på många områden. Det är svårt att hitta fler små effektiviseringar som gör resultat snabbt, det är större penseldrag vi behöver dra nu, säger Peter Karlsson (C).
De "större penseldragen" innefattar inte att röra ytterskolorna, vilket man sagt att man inte ska. Vad och var man kan komma att effektivisera verksamheten är dock inte klart.
– Det är det vi måste titta på. Vi ska få en genomlysning med nya majoriteten, som ska sätta sig direkt med ekonomin. Det finns möjlighet att omfördela redan nu i höst men det är inte bara vi som har de här problemen i kommunen. Jag har inga stora förhoppningar om att vi ska få mer pengar efter decembermötet. Det kommer att bli väldigt tuffa år för kommunen framöver, säger Peter Karlsson (C).
Detaljbudgeten för nästa år ligger på 386,9 miljoner, jämfört med 378,8 miljoner för 2022.
– Det låter som en ökning men det är precis 8,5 miljoner som går till höjda löner till medarbetarna, säger Peter Karlsson (C).
Onsdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden var det första med Anders Dahlgren (M) som vice ordförande, eftersom Marie Nicholson (M) tagit plats i riksdagen. Han sitter fram tills årsskiftet. Annat som togs upp var bland annat att nämnden beslutat om att äska pengar, sex miljoner kronor, för att bygga om omklädningsrummen i gymnasiets idrottshall.
– Nu finns bara ett för tjejer och ett för killar. Det blir en krock mellan de som ska in och de som kommer ut och det känns otryggt för eleverna som träffar okända när de ska duscha, vilket gör att det finns elever som väljer att inte duscha. Vi vill ha två rum för tjejer och två för killar och har hittat ett sätt att lösa det utan tillbyggnad, säger Peter Karlsson (C).