Nämndens avslag för vindkraft håller

Beslutet att inte bevilja bygglov för fyra vindkraftverk i Gnöst håller. Länsstyrelsen avslår nu markägarens överklagan av miljö- och byggnämndens tidigare beslut.

Vimmerby2013-01-17 07:18

- Det känns bra att vårt beslut får stöd också i länsstyrelsen, och ärendet har hanterats föredömligt snabbt, säger Bo Svensson, C, ordförande i miljö- och byggnämnden i Vimmerby kommun.
När nämnden hade att besluta om det första bygglovet för vindkraftverk i kommunens historia blev det avslag för de fyra verk som företaget Eolus Vind AB vill bygga på en privatägd fastighet i Gnöst i den nordvästra delen av Vimmerby kommun. Platsen ligger särskilt nära gränsen till Östergötland och intressen på andra sidan länsgränsen har också påverkat utgången i beslutet.
- Vi fokuserade framför allt på landskapsbilden, närheten till Naturaområdet 2000 samt att fladdermusen Barbastell förekommer i området.
I sin överklagan anser markägarna att Barbastellen är vanlig i flera byar i området och lätt kan byta jaktmarker. Man anser också att naturaområdet inte påverkas nämnvärt eftersom de planerade verken skulle hamna 200 meter från gränsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om