I mars tog kommunstyrelsen emot en namninsamling om att väcka folkomröstning för de hotade matsalarna. Bakgrunden är att kommunen förra året beslutade att stänga matsalarna för äldre, vilket har väckt starka reaktioner. Kommunstyrelsen har nu utvärderat namninsamlingen, och kommit fram till ett beslut.
– Nu är rösterna räknade, och det var 1152 namnunderskrifter som vi fick. Av de var drygt 100 ogiltiga på grund av att de bodde i en annan kommun, eller att personnumren var ofullständiga, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg.
För att väcka frågan om folkomröstning krävs det namn från 10 procent av de röstberättigade i en kommun. I Vimmerby kommun finns det 12 307 röstberättigade personer, och listan behövde med andra ord minst 1 237 namn.
– Det blev 8,5 procent. Det räckte inte till helt enkelt, så det blir ingen folkomröstning. Inte utifrån de här namnunderskrifterna, säger Eva Kindstrand Ströberg.
Trots insatsen från personalen på Solgläntan grusas nu förhoppningarna om att kunna öppna matsalarna igen.
– Det blir att man tappar motivationen lite. Det var många vi frågade som inte ville fylla i sina personnummer. Folk vill och tycker att vi gör jättebra grejer, men så är inte alla med på det hela vägen ut. Men vi har gjort vad vi har kunnat i alla fall och det gick inte hela vägen tyvärr, säger Malin Torstensson på hemtjänstgruppen i Tuna.
Tillsammans med Ann-Louise Rydstrand, Lena Skarp, Camilla Stenberg, Anna Strömbom och Carina Svensson, är Malin Torstensson en av de som låg bakom initiativet till namninsamlingen.
– Vi känner väl att det inte kommer bli någon förändring vad vi än gör eller hur vi än försöker. De har ju bestämt sig, vi har ingen talan, säger Malin Torstensson, anställd på Solgläntan.
Fyra månader har gått sedan man stängde matsalarna, och på Solgläntan vittnar personalen om en bekymrande utveckling.
– Vi tycker ju synd om dem. Det är fruktansvärt att de ska gå på de här gamla människorna som inte kan försvara sig.
I pärmen som personalen från Solgläntan lämnade över till kommunen hade de skrivit att matsalarna gav chans till delaktighet, har hälsofrämjande effekter, och gör att äldre kan bo hemma längre. För vissa gamla utan anhöriga var matsalen den enda sociala mötesplatsen.
– De kommer ju inte ut, våra gamla. Det blir större ensamhet och de mår sämre av det, så det går bara neråt för dem. Det ser vi en stor skillnad på, på bara den här korta tiden som har varit, säger Malin Torstensson.
Carita Thörn var initiativtagaren till höstens demonstrationståg för att bevara matsalarna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby. Hon tycker det är tråkigt att inte tillräckligt många skrev på.
– Vi gjorde vad vi kunde, men man skulle ju vilja veta hur det funkar nu och vad kommunen säger. Blev det så bra med kyld mat som de tyckte? Jag vet inte om de har gjort någon utvärdering för hur det fungerar för de som behöver hemtjänst som får mat från leverantörer. Det har varit ganska tyst om det, säger Carita Thörn.