När Dramaten kom till Vimmerby...

Gösta Ekman stod där i salongen och sa "Hej". Han plockade lite nervöst med fingrarna och bekände att det kändes minsann lite pirrigt.Det var ju första gången - första gången som Dramaten spelade direkt i bland annat Vimmerby.- Kvällens föreställning ses på 53 olika platser runt om i Sverige, sa han.

Vimmerby2010-12-07 07:32

Ja, Gösta Ekman stod ju inte precis där i gången i biosalongen i Vimmerby. Men med ett visst mått av föreställningsförmåga gick det ändå att uppleva det så. Det var ju i alla fall livesändning...

Pjäsen som visades är en av de stora klassikerna. Moliéres "Den girige" med Johan Rabaeus i rollen som Harpagon, mannen som älskar sin kassakista mer än allt annat. Och som Rabaeus spelar den! Det är inte nog att han ger girigheten ett ansikte, han ger den kropp, själ, ande. In i minsta detalj överväger han, analyserar han, värderar han och vänder han varje situation in och ut för att slutsumman alltid ska vara till hans egen kassas fördel.
Med ryckningar i fingrarna, sluddriga, nervösa och snabbt utspelade repliker, och en slughet i blicken blir han ett med Harpagon och till och med tidigare skeptiker i min omgivning tar nu mera Rabaeus skådespelarkonst till sitt hjärta!
Pjäsen spelas i ett rasande tempo, och här och där skjuts moderna tillägg in i dialogen. Ett roligt grepp från Gösta Ekman, som inte bara står framför kameran i salongen på Dramatens Lilla scen och presneterar direktsändningsdebuten, han har också som regissör satt en tydlig personlig prägel på "Den Girige". Den andas mycket av Ekmans stimmiga nervösa iver, som vi sett många gånger i hans filmroller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om