När vårblomningen slokar i vinterkylan: "Ingen katastrof"

Den tuffa nattfrosten går hårt åt trädgårdarna. Men katastrof är det inte, lovar de luttrade proffsen.
– Besvärligt och det ger merjobb. Men de flesta växter klarar sig, säger Patrick Johansson, Vidersborgs Plantskola.

Ingen rolig syn. Om narcisserna frusit så hårt att de inte orkar räta på sig under dagen är årets glädje passé. Ut med lökarna i rabatterna istället, tipsar Patrick Johansson.

Ingen rolig syn. Om narcisserna frusit så hårt att de inte orkar räta på sig under dagen är årets glädje passé. Ut med lökarna i rabatterna istället, tipsar Patrick Johansson.

Foto:

Vimmerby2017-04-21 15:00

Natt efter natt går temperaturen ner, inte bara under nollan. Här och där har det varit uppemot nio minus under den senaste perioden med lurigt aprilväder.

– Det som är lite ovanligt är att det är kallt redan tidigt på kvällen och hela natten. Annars brukar det dippa lite framåt småtimmarna, säger Patrick Johansson, Vidersborg.

Om man som hobbyodlare svär över slokande och frostnupna växter kan man ju undra hur det går för handelsträdgårdarna, som just nu får hem sina växtleveranser.

Anette Hagelin Emilsson, Hagelins Handelsträdgård, tror att det mesta klarar sig bra.

– Det vi tar hem från Holland har kallagrats för att det inte ska vara för långt kommet och känsligt för kyla. Buskar och perenner är det ingen fara med. Det andra har vi under tak. Men visst är det lite oroligt nu när vi håller på att sätta ut tomatplantor i "kallhuset", där det inte är mer än 3-4 grader varmare än utomhus. Det är alltid lite riskabelt de första nätterna, men det är inte första gången vi fått täcka med duk i så fall.

Patrick Johansson ser mer väderomslaget från nästintill sommarvärme till kyla som ett opraktiskt och ovälkommet merarbete.

– Det är besvärligt och tråkigt, men ingen katastrof. Men visst ger det mera jobb. Istället för att kunna låsa dörren och gå härifrån har vi kanske ytterligare två timmars jobb med att täcka det vi tror kan må bra av det.

Det mesta av det som fryser kommer igen. Senare under säsongen med ny bladtillväxt, eller i värsta fall till kommande år.

– Har man köpt lökväxter i blom, exempelvis narcisser, som står och nickar utan att resa sig igen har växtsaften i stjälken frusit och då är det bästa att bara låta dem vissna ner och plantera ut löken i rabatten istället, säger Patrick Johansson, som också har ett tips:

– Gå inte och pilla och plocka med perenner som ser ledsna ut. Det gör mer skada än nytta. Det bästa är att låta naturen ha sin gång och allra bäst är ju om man varit förutseende och täckt det som är känsligt med fiberduk.

Han tycker också att många har lite för bråttom.

– Sätter man ut pelargoner och andra sommarblommor redan nu, i tron att man kan hoppa över vårblommorna, ja, då får man stå sitt kast och köpa flera gånger. Penséer däremot är tuffa, om de odlats på rätt sätt.

Någon fara för kommande blomning på syrenbuskar och liknande är det inte alls. Det som tar stryk är känsliga växter som lockats av solen under dagtid.

– Sånt som persika och kiwi är lite sårbart. Det man kan tänka på är att täcka det som går tidigt i blom och är känsligt för frost. Särskilt om det ska ge frukt eller bär längre fram. Jag pratar förstånd med min persika varje dag, att den ska lugna sig och inte slå ut för tidigt... säger Anette Hagelin Emilsson.

Det är bara att gilla läget. Vädret är nyckfullt och inte så mycket att göra något åt. Och frost kan det bli ända framåt midsommar, om det vill sig illa.

– De flesta har lite dåligt minne också. Det är inte så många år sedan vi hade en lång period med minus tio på nätterna och plus tio på dagarna. Då var det en hel del växter som strök med, säger Patrick Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om