Anmälningarna för ringa stöld (tidigare kallat snatteri) har ökat stort i år i Vimmerby. Polisen fick 199 anmälningar fram till och med september.
– Det är främst hudvårdsprodukter och smink som sticker ut, inte godis och läsk. Jag kan tänka mig att det är ungdomar som ligger bakom. Det är en ny företeelse som stuckit iväg med så många. Jämför vi med Västervik, som är betydligt större, har de cirka 100 anmälningar under samma tid, säger Krister Ström, i socialförvaltningens familjeteam i Vimmerby kommun.
Enligt honom är Rusta på Nortullsgatan mest drabbad med runt 150 av de 199 brotten.
Brottet ringa stöld har en straffskala från böter till sex månaders fängelse.
– När man är straffmyndig över 15 år kan man få en dom med över 2 000 kronor i böter, för en stöld för någon hundring. Jag hoppas verkligen att de skyldiga blir tagna, annars är risken att de fortsätter, säger Krister Ström.
Han jobbar i SSPF, ett samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritid, för att förebygga att barn och unga (10-18 år) inte hamnar snett. Ström är ute i skolorna för att informera eleverna. Nyligen träffade han och kommunpolisen i Vimmerby, Håkan Karlsson, de åtta klasserna i årskurs 7 för att prata om problemen.
– En del ryggar till när de när hör om brottets allvar, säger Ström som årligen ansvarar för tre-fyra personer i Vimmerby som dömts till ungdomstjänst. Döms man till ungdomstjänst kan man finnas med i brottsregistret i tre-fem år.
Vad har du för råd till föräldrarna?
– Att man är vaksam och pratar om det. Att föräldrar läser i tidningen om det och pratar om det hemma, svarar Krister Ström.
Ett annat ungdomsbrott är skadegörelse, oftast vid skolor, på väggar och dörrar. Under januari till september har 139 brott av skadegörelse anmälts till polisen i Vimmerby.
– Det känns som en liten ökning även där. Jag berättar vad det här kostar att reparera så vi får fräscha skolmiljöer. Pengar som skulle kunna användas till annat, säger Krister Ström.
Han pratar också med ungdomarna om hur mobiltelefoner används till kränkningar.
Beträffande vejpning (röka en tobaksliknande produkt i ångform) och lustgas är det inte lika vanligt som i Hultsfreds kommun. Däremot finns signaler om att det förekommer berusning med torrschampo i Vimmerby.
Polischefen Håkan Karlsson har jobbat med handeln i många år och ser ingen stor ökning av brott i Vimmerby, däremot en butik som anmält brotten, Rusta.
– Vissa är jätteduktiga och övriga anmäler inte. Vi vet att i Sverige anmäls tio procent av de brotten. Visst finns det ett stort mörkertal. Den här ökningen kan bero på att några ägare reagerar och är benägna om att anmäla sånt som vi vanliga kunder får betala för annars, säger han.
Håkan Karlsson menar att butikerna kan göra mycket för att förhindra och försvåra stölderna.
– Absolut. Man kan ha larmade varor, kameror och speglar i butiken. Förr fanns ofta kassan vid utgången, om den nu finns långt inne i butiken behöver de som stjäl inte känna oro.
Genom att använda en app kan butiksanställda lättare anmäla brotten till polisen.
– Vi kan oftast inte göra så mycket om en tomkartong hittas i butiken. Skulle någon bli tagen blir det en förundersökning och eventuell straffpåföljd, säger Håkan Karlsson.