Nära beslut i gymnasiefrågan

Kommunstyrelsen håller fast vid att bevara B-huset vid gymnasiet och bygga till det med 2000 nya kvadratmeter för 110 miljoner kronor. Sossarnas förslag att riva B-huset för en helt ny byggnad röstades ned.

Vimmerby2007-06-21 06:34

- Vi har stöd för det här förslaget hos både lärare, elever och de professionella skolarkitekter som arbetet med frågan, och vi är mycket förvånade över att socialdemokraterna och vänstern kommer med ett eget förslag som kostar ytterligare 30 miljoner kronor, säger Carl-Axel Centerstig, c.
Förra veckan träffade en parlamentarisk grupp med politiker från vart och ett av partierna, utom vänsterpartiet som inte kom, de skolarkiteketer som lagt fram det förslag till upprustning och utbyggnation av gymnasiet som både barn- och ungdomsnämnden och tidigare också kommunstyrelsens arbetsutskott ställt sig bakom.
- Jag upplevde att vi fortfarande var enig om förslaget efter hearingen med skolarkitekterna, säger Carl-Axel Centerstig.
- Överens vet jag inte, vi fattade inga beslut när vi mötte arkitekterna, men visst var vi nöjda med svaren, säger Jan Henriksson, s.
När kommunstyrelsen sedan hade att fatta beslut i frågan gick majoriteten på det liggande förslaget som innebär att B-huset bevaras och byggs till med ytterligare en huskropp på sammanlagt 2 000 kvadratmeter i två plan. Samtidigt ska också stora delar av C-huset rustas upp och byggas om. Allt för att gymnasiet ska få ett modernt och ändamålsenligt upplägg som är anpassat till dagens pedagogik. Det innebär också att elever och personal till sist får tillgång till n värdig matsal. Kostnaden är beräknad till 110 miljoner kronor.
I början av veckan kom socialdemokraterna med ett eget utspel. De vill riva hela B-huset och bygga en helt ny byggnad på samma plats och docka ihop den med det med ett upprustat C-hus. Det här skulle kosta ungefär 140 miljoner kronor.
- Vi ser andra värden och anser att det är värt att ta merkostnaden, man vet hur det är när gamla hus ska byggas om. det begränsar möjligheterna och driver ofta upp kostnaderna så i slutänden kanske det inte skiljer så mycket, säger Jan Henriksson.
Bara rivningen av B-huset skulle kosta tio miljoner kronor.
- Vi anser inte att det är rimligt att lägga så mycket pengar på att ta bort en byggnad som har bra bärighet, säger Carl-Axel Centerstig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om