Nära nio tjänster bort i omsorgen

Nära nio tjänster försvinner när omsorgsnämnden tvingas minska sin budget för 2010 redan efter en och en halv månad. Underskottet pekar på sex miljoner och utöver de tjänster som ska sparas bort blir det också hårdare gränser för vad som är skälig levnadsnivå för de gamla.

Vimmerby2010-02-16 07:42

- Vi måste göra något annars skenar vårt underskott ännu mer, och vi säger inte upp någon anställd, utan en förutsättning är att vi kan lösa det här med den särskilda avtalspension kommunen erbjuder anställda över 60 år, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
Vid ett extra sammanträde på måndagen beslutade nämnden att sätta in ett flertal extraåtgärder för att spara bort nästan sex miljoner kronor i budgeten för 2010.

Kommunen sätter gränsen
- Vi ligger på ett underskott på 5,9, redan från början, gör vi inget åt det växer det bara, säger Elisabeth Lago Nilsson.
Det förslag en enig nämnd ställts sig bakom omfattar sex punkter. Den första handlar om att kommunen ska strama åt gränserna för det som i socialtjänstlagen kallas för "skälig levnadsnivå"
- Det är kommunerna som sätter gränsen för det och vi har varit generösa, men nu kommer det att bli stramare, säger hon.
Vad det handlar om konkret ska förvaltningen nu arbeta fram, men det betyder sådant som färre promenader och längre uppehåll mellan städinsatserna för de gamla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om