Planer på solcellspark väcker känslor: "Livet vänds upp och ner"

30 hektar med solcellspaneler (en yta motsvarande ungefär 50-60 fotbollsplaner) – det planerar företaget Landinfra för i Frödinge på arrenderad mark. Nu undersöks möjligheten till att etablera en sådan solcellspark, men boende i närområdet är kritiska.

Det är vid det streckade området på kartan som solcellsparken i Frödinge, Vimmerby kommun, planeras av företaget Landinfra Energy AB. Till väster avgränsas utredningsområdet av sjön Togöl.

Det är vid det streckade området på kartan som solcellsparken i Frödinge, Vimmerby kommun, planeras av företaget Landinfra Energy AB. Till väster avgränsas utredningsområdet av sjön Togöl.

Foto: Privat

Vimmerby2024-12-19 17:30

Om projektet ros i hamn kommer en anläggning med solcellpaneler på höga pålar, kameraövervakning och viltstängsel växa fram på ett område där det idag finns barrskog och åkermark. Området ligger intill sjön Togöl utanför Frödinge, i Vimmerby kommun. I anslutning till panelerna finns planer på tillhörande transformatorstationer och energilager.

– Området är identifierat som potentiellt lämpligt för en solcellspark utifrån markens terräng, motstående intressen samt utifrån natur och kulturmiljö. En av de viktigare aspekterna är den särskilt goda förutsättningen för att ansluta till den befintliga transformatorstationen i området – vilket minskar behovet av ytterligare elledningar, skriver Daniel Bergvall, projektutvecklare på Landinfra Energy AB, i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Landinfra ska under hösten ha träffat representanter från Vimmerby kommun och från Länsstyrelsen Kalmar län för att få synpunkter på projektet, en satsning på förnybar el, som de planerar. Nu har företaget även tagit kontakt med närboende för att ta del av deras åsikter.

Enligt en inbjudan till samråd, som Vimmerby Tidning har tagit del av, har de berörda personerna fram till den 10 januari 2025 på sig att lämna sina synpunkter. Därefter ska ett samråd ske som ligger till grund för en "frivillig tillståndsansökan enligt miljöbalken". Ansökan gäller tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

När i tiden som ett eventuellt anläggningsarbete kan börja beror på när beslut om projektet, som nu är i en utvecklingsfas, fattas. Från (eventuell) byggstart beräknas anläggningsarbetet ta ungefär sex till tolv månader, och innefatta moment så som skogsavverkning, kabelförläggning och plantering av buskridåer. Anläggningen förväntas generera en "årlig elproduktion om cirka 22 GWh".

Boende i närheten, som Vimmerby Tidning har varit i kontakt med, känner oro för framtiden kopplad till projektet. De är kritiska till den planerade etableringen av en solcellspark av olika anledningar, bland annat för vad det kommer att innebära visuellt och bullermässigt, men även hur det kan påverka naturvärden och värdet på den egna fastigheten.

– Jag har tagit semester för att orka med att bestrida det här. För oss är det som att livet vänds upp och ner. Jag tror inte att den som har planerat det här skulle vilja ha en sån här park runt sitt eget hus. Jag förstår inte varför man ska förstöra för djur och natur för en sån här anläggning, istället för att lägga den på gammal industrimark eller på tak, säger en av dem.

Vad är nästa steg för er nu?

– Vi kommer att skriva in till det här samrådet, det är det vi kan göra just nu och det står först på listan. Jag tror att många som rör sig i området, till exempel för att promenera eller plocka bär, har dålig koll på att de här planerna finns.

Vimmerby Tidning har även varit i telefonkontakt med Daniel Bergvall angående projektet.

– Vi har full förståelse för de boendes oro, och det här är ju en process som kommer att få ha sin gång. Som en del av tillståndsansökan som vi ska skicka in efter samrådet kommer vi att ha ett fotomontage som visar hur det kommer se ut rent visuellt. Vad det gäller buller så är det så att solcellsparker inte ger särskilt mycket ljud under driftfasen. Det är under anläggningsfasen i så fall som det skulle kunna bli en del störningar, men om det blir av kommer vi att följa regler och villkor för byggarbetsplatser, säger Bergvall och poängterar att det är viktigt för dem att ha en dialog med de som berörs av den eventuella etableringen.

Hur troligt är det att planerna blir verklighet?

– Det är svårt att säga. Vi tycker att förutsättningarna ser bra ut, men i slutänden är det myndigheterna som bestämmer.

Hur stor blir kostnaden för att etablera Frödinge solcellspark?

– Solcellsparker är en stor investering och i dagsläget är det svårt att säga exakta summor då vi inte har den slutgiltiga utformningen klar. Generellt säger man att investeringskostnaden för en solcellspark av denna storlek ligger på cirka 150-200 miljoner kronor.

Ägare till marken där solcellsparken planeras är Prästlönetillgångar i Linköpings stift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!