Näringslivsklimatet iskallt i Vimmerby

Från plats 28 till plats 225. På fem år har Vimmerby kommun fallit fritt när företagarna bedömer näringslivsklimatet i kommunen. Särskilt illa ställt är det med kommunala företrädares attityd till företagande.

Vimmerby2009-05-05 06:15

- Det är är en klar missnöjesyttring frän näringslivet i Vimmerby, säger Christina Fosnes, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län.
Rankingen över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner som presenterades på måndagen är rena raset för Vimmerby kommun.
Vimmerby hamnar på på plats 225 bland landets 290 kommuner. Bara från i fjol har Vimmerby fallit 103 placeringar. En titt i backspegeln visar att Vimmerby kommun fallit från 28:e plats 2004 till 225:e plats i år.
Rankingen bygger dels på statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, om hur mycket företag det finns i kommunen, nyföretagande, entreprenader, och kommunalskatten.

200 utvalda företag
Där till får 200 slumpvis utvalda företagare i kommunen svara på enkät som Svenskt Näringsliv skickar ut. Det handlar exempelvis om kommunens attityd till företagarna, om medias, skolans och allmänhetens attityd, om kommunens service till företagen, om och om infrastruktur. Utifrån detta rangordnas sedan landets alla kommuner.
I Vimmerby har 56 procent av de företagare som fått enkäten också svarat på den. Det är en högre svarsfrekvens än i riket .
Christina Fosnes konstaterar också att det är ett varierande typer av företag som svarat.
- I Vimmerby kommer svaren verkligen från olika kategorier av företag, från de som inte har någon anställd upp till något företag som har över 100 anställda och de flesta storlekar däremellan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om