"Näs är olämpligt för ett gruppboende"

I skrivelsen till kommunen beskriver personalgruppen på Furugatans gruppbostad Näs som en perfekt plats för brukarna. Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) håller inte med. - Det är inte lämpligt med en gruppbostad i en miljö som kan dra 150 000 besökare årligen, säger hon.

Omdiskuterat boende. Personalen tycker att placeringen alldeles intill Astrid Lindgrens Näs är perfekt. Socialnämndes ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) står fast vid att platsen är olämplig med tanke på den beräknade turistströmningen till trädgårdarna.

Omdiskuterat boende. Personalen tycker att placeringen alldeles intill Astrid Lindgrens Näs är perfekt. Socialnämndes ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) står fast vid att platsen är olämplig med tanke på den beräknade turistströmningen till trädgårdarna.

Foto:

Vimmerby2014-06-07 04:05


Personalgruppens vädjan om att få stanna kvar på gruppbostaden Furugatan slog ned som en bomb i början av veckan. Alla, från politiker till tjänstemän, tycks ha utgått från att verksamheten själv vill flytta med bakgrund av kulturcentrumets expansion intill.
Så var inte fallet. I skrivelsen hävdar personalgruppen att Näs är en "perfekt plats att bo på med grönskande trädgårdar och nära tillgång till café med olika tillställningar som man kan gå på sommartid". Man menar även att brukarna har mycket lättare att ta sig till sina jobb och torget från Näs jämfört med Gästgivarehagen, där kommunen tittar på att bygga ett nytt gruppboende.
Elisabeth Lago Nilsson, socialnämndens ordförande, har en annan uppfattning.
- Principiellt tycker jag inte att det är en lämplig plats att ha ett LSS-boende på. Man pratar om 150 000 besökare årligen och det kommer att bli ett oerhört tryck runt om. Det kan vara att det fungerar just nu, men invigningen har ännu inte varit. Det här är första steget av expansionen och vi vet inte var det slutar. Man kanske kan anpassa sig efter Näs, men det är för tidigt att säga.
Har personalen fel?
- Nej, det är deras upplevelse och de har sitt perspektiv och en närhet till brukarna. Det har jag respekt för. Men vi i nämnden har ansvar för det övergripande och vi behöver samordna verksamheten. När vi bygger nytt kan vi utöka till sex lägenheter.
Är det för dyrt med en enhet på fyra lägenheter?
- Inte för dyrt, men det är svårt att få ihop scheman.

Behoven ökar
Enligt en kartläggning bedömer socialförvaltningen att det behövs två nya gruppbostäder fram till 2016, oavsett vad som händer med boendet på Näs. I nuläget står två personer i kö till en lägenhet i gruppbostad och enligt prognosen går sex personer som behöver lägenhet i gruppbostad ut ur skolan under 2015. Hur många av dem som ansöker om en plats vet man inte i dagsläget.
Samtidigt bebos bara tre av de fyra lägenheterna vid Näs av brukare. Den fjärde hyrs ut privat. Att stänga gruppboendet vid Näs för ett nytt gruppboende skulle ge två fler lägenheter totalt sett. Till en kostnad av cirka 18 miljoner kronor.
Är det ekonomiskt försvarbart?
- Det får man fundera på. Alternativet är om vi ändå måste bygga och det vi vet nu är att vi har ett utökat behov fram till 2016. Vi kan inte vänta jättelänge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om