Näs har kostat 24 miljoner på fem år

Det kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB har kostat kommunen 24 miljoner på fem år. - Det är ganska normalt för sådan här verksamhet. Vi producerar inte pinnstolar, säger verkställande direktören Kjell Åke Hansson.

Underskotten i kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB täcks med koncernbidrag från kommunen.

Underskotten i kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB täcks med koncernbidrag från kommunen.

Foto:

Vimmerby2014-02-25 07:29


Utställningen vid Astrid Lindgrens barndomshem är en kostsam historia för ägaren Vimmerby kommun. Fastigheten och utställningen ägs av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, som sedan hyrs av det kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB (KALNAB).
Bolaget registrerades 2007 och uppgiften är att genom en publik verksamhet vårda arvet efter Astrid Lindgren och att skapa ett kulturcentrum vid världsförfattarinnans barndomshem.
Ekonomiskt har bolaget varit en klar förlustaffär för Vimmerby kommun. Mellan 2008 och 2012 har KALNAB gått med 24 152 000 kronor i förlust. Ett underskott som täckts med koncernbidrag från Vimmerby kommun Förvaltning AB, som är moderbolag till samtliga kommunala bolag i Vimmerby. Överskott från andra kommunala bolag har täckt upp KALNAB:s röda siffror.
- Hade vi producerat pinnstolar hade det inte varit bra, men det är ganska normalt för sådan här verksamhet. Jämfört med budget har vi inte gjort något förlustresultat. Vi har haft ett planerat budgetunderskott och man får även se att vi är i en uppstartsfas under de första tio åren, säger den verkställande direktören Kjell Åke Hansson som inte vill jämföra KALNAB med andra kommunala bolag:
- Vi kan inte jämföra oss med andra kommunala bolag. Jag brukar ta ett exempel mellan statliga Kungliga Operan, som går med en halv miljard i förlust varje år, och LKAB som drar in miljarder i vinst. Det är olika uppdrag och man måste skilja mellan äpplen och päron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om