Nästan 200 unga är utan jobb

Nästan 200 ungdomar i Vimmerby är utan jobb eller annan sysselsättning.- Arbetsmarknaden är orolig och arbetsgivarna är återhållsamma. Men nu gäller det verkligen att ge de unga chansen till arbetslivserfarenhet - om inte jobb så praktik, säger Ann-Brith Sköld, chef på Arbetsförmedlingen i Vimmerby/Hultsfred.Arbetsförmedlingen satsar själva på att ge unga jobb. På Vimmerbykontoret finns just nu Jannica Karlborg, 20.

Vimmerby2012-10-06 04:06


Jannica Karlborg från Silverdalen har varit arbetslös sedan hon slutade gymnasiet förra våren.
Men nu har hon fått jobb i Arbetsförmedlingens ungdomssatsning, där man under ett års tid totalt ska ge 2 000 ungdomar i åldern 16-24 år en heltidsanställning i fyra veckor. På kontoret i Vimmerby får sex ungdomar jobb under hösten. En bra chans att prova på arbetslivet tycker Jannica Karlborg, som jobbat på Arbetsförmedlingen i två veckor.
- Det är viktigt att få komma in på en arbetsplats och se hur arbetslivet fungerar.
Arbetsuppgifterna varierar.
- Jag gör en del administrativt, sorterar papper, följer med på företagsbesök - och så ska jag baka lite till kaffet också. Jag trivs och det är roligt att ha något att göra.

Injektion
Jannica Karlborg hoppas nu på ett jobb även efter veckorna på Arbetsförmedlingen.
- Jag kan tänka mig vad som helst, bara det är ett jobb. Där har jag nog tänkt om, lite. Jag har lagt mycket energi på att försöka komma på vad jag vill arbeta med och tyckt att det har varit svårt. Hellre har jag ett jobb och funderar under tiden. Ska jag satsa på en utbildning vill jag också prova på yrkeslivet först - jag är inte intresserad av att plugga något jag inte är säker på att jag vill hålla på med.
Sektionschef Ann-Brith Sköld tycker att det ger arbetsplatsen en injektion att ta in unga människor. Hon ser en fara i att arbetsgivare blir allt mer återhållsamma när arbetsmarknaden svajar.
- Även om man inte har jobb att ge är det oerhört viktigt att ge de unga erfarenhet och meriter i form av praktikplatser. Och här måste också de unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden tänka att även om man inte får ett jobb så är praktik jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om