Nästan bara killar på programmet

Sju av åtta elever på vård- och omsorgsprogrammet i Vimmerby är killar. ”Bara positivt, det behövs fler män i omsorgen”, säger läraren Angelika Naumann.

Eleverna har kommit tillbaka till skolbänken efter några veckors apl.

Eleverna har kommit tillbaka till skolbänken efter några veckors apl.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-27 06:00

Traditionellt har vård- och omsorgsprogrammen mest lockat tjejer, men på flera gymnasieskolor börjar antalet killar bli fler. I Vimmerby, där programmet är nytt sedan höstterminen 2018, består nästan hela klassen – 87,5 procent – av killar.

– Det är helt okej att vara ensam tjej, säger Manar Afram, som har siktet inställt på att plugga vidare till sjuksköterska efter gymnasieutbildningen.

Nu har eleverna kommit tillbaka efter några veckors praktik ute i bland annat hemtjänst och särskilt boende. Praktik som gett nya erfarenheter och för eleverna en bekräftelse på att de är på rätt väg.

– Jag har absolut valt rätt, jag har jobbat lite på äldreboende tidigare och det gav mig styrka att välja utbildning. Det känns speciellt när man kan hjälpa äldre med saker de inte skulle klara annars i sitt vardagsliv. Jag tänker att jag gör sånt för andra som jag själv kommer behöva hjälp med när jag blir äldre, säger Mohammed Hamo.

Att det kommer ut fler killar med utbildning på en könssegregerad arbetsmarknad mår arbetsplatserna – och omsorgstagarna – väl av, menar läraren Angelika Naumann.

– Det är ju så verkligheten ser ut, både äldre män och kvinnor uppskattar när även män jobbar inom exempelvis hemtjänsten. Det är bara sunt att det blir mer jämställt och en ökad bredd på vilka som arbetar med människor.

Hon tycker det är viktigt att slå hål på förutfattade meningar och säger att det finns en hel del kvar att göra när det gäller synen på vård- och omsorgsyrken.

– Många har en skev uppfattning, att det är okvalificerade jobb som ”vem som helst kan ta”, men så är det definitivt inte. Det är krävande jobb som kan vara ganska tuffa och som inte passar alla, men det vägs upp av uppskattningen man får och vetskapen att man hjälper andra till bättre hälsa och liv.

Alla i klassen är utrikesfödda. Eleverna kommer från Somalia, Syrien, Afghanistan, Iran, Kurdistan.

– Mångfald är en tillgång. Om 20 år kommer vi ha många äldre som delvis har annat språk än svenska och då är det fantastiskt om vi har flerspråkig personal. Att förstå vad de gamla säger är ju jätteviktigt, säger Angelika Naumann.

Hon tror att kulturella skillnader kan vara en påverkansfaktor när elever väljer vård- och omsorgsprogrammet – eller inte gör det.

– Det kan vara så enkelt som att många med rötterna i andra kulturer har en annan inställning.

De som satsar på en karriär inom vård och omsorg har stora jobbchanser, visar Arbetsförmedlingens prognoser. Antalet personer över 80 år kommer att öka med 23 000 de kommande två åren och befolkningsutvecklingen leder till fortsatt ökande behov av arbetskraft inom det offentliga.

– De här eleverna kommer att få jobb hur lätt som helst. Och alla har sysselsättning i sommar, säger Angelika Naumann. Det är bristyrken och jag är väldigt glad över att det är så många sökande till vårt program i höst.

Programmet ger en grund till olika yrken inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri och funktionshinderområdet. Aram Maslem, som praktiserat inom hemtjänsten och trivdes bra med det, kan tänka sig både att jobba med äldre och plugga vidare.

– Just nu tror jag att jag kommer att fortsätta studera och jag skulle gärna bli apotekare. Att vi är många killar i klassen är bara bra, det behövs båda könen och vi kan också!

Mojib Raoufi testade fordonsprogrammet innan han tänkte om.

– Först ville jag bli doktor på bilar, men nu vill jag ta hand om människor istället. Jag ångrar mig inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!