Nästan en miljon till landsbygdsprojekt i Djursdala

Astrid Lindgrens styrelse har vid senaste beslutsmötet tagit beslut om att prioritera två nya projekt.

Vimmerby2017-03-27 08:56

Hultsfreds kommuns projekt "Vandring på god väg" beviljas av Astrid Lindgrens Hembygd projektstöd på 223 400 kr för en förstudie, där kommunen vill undersöka möjligheterna för utvecklandet av vandringslederna i området, för att höja attraktiviteten och tillgängligheten av naturen. Projektets mål är genom omvärldsanalys och kunskapsinsamling skapa ett underlag för framtagandet av en bra standard för vandringsleder. Projektet har också som mål att ta fram koncept för framtida marknadsföring av lederna.
Astrid Lindgrens Hembygd anser att projektet bidrar till förädlandet av lokala resurser som är ett av målen inom insatsområdet Den lokala ekonomin i föreningens utvecklingsstrategi. Projektet kommer genomföras på ett leadermässigt sätt, där ideella, privata och offentliga aktörer samarbetar.

- ”Vandring är en aktivitet som ökar både lokalt, nationellt och internationellt. Det här stödet möjliggör att vi tillsammans med föreningslivet kan utveckla vandringslederna i området, och både locka hit fler besökare samt öka intresset för vandring hos de som bor i området. Det är därför jätteintressant att påbörja arbetet med att hitta en standard för våra kommunleder.” säger Tommy Carlsson, anläggningschef på Kultur-Fritid i Hultsfreds kommun.

Djursdala samhällsförenings projekt "Brukardriven digital utveckling på landsbygden för hälsa, välfärd och attraktivitet – förstudie" prioriteras ett projektstöd på 983 907 kr. Projektet faller väl in i utvecklingsstrategins mål digital närvaro och bidrar därför till att uppfylla föreningens mål.
Inom ramen av projektet ska Djursdala samhällsförening, tillsammans med forskare från Hälsohögskolan i Jönköping, undersöka möjligheterna och kartlägga behov av utvecklandet av brukardrivna digitala tjänster och digitala lösningar som främjar befolkningens hälsa och välfärd och bidrar till en attraktivare landsbygd.

- "Vi i djursdalabygden gör en mängd saker för att öka attraktiviteten. Mycket gör vi helt ideellt och utan behov av pengar egentligen. Vissa saker vi vill göra kräver dock fler samarbetspartners och finansiella muskler. Stödet från Astrid Lindgrens Hembygd gör det nästintill omöjliga möjligt och vi hoppas och tror att flera andra bygder kommer kunna dra nytta av projektets resultat. Vi tror att ju fler vi är som samverkar kring landsbygdens utveckling desto bättre och Astrid Lindgrens Hembygd tror vi är en utmärkt plattform för ett sådant samarbete” säger Claes Junhammar från Djursdala samhällsförening.

Marlene Ockander, en av forskarna från Hälsohögskolan i Jönköping gläds också åt det positiva beskedet:
- ”Projektet möjliggör att vi kan utveckla en modell för att påverka utformningen av välfärdstjänster så att de passar ett liv på landsbygden. Vi ska utgå från de behov och förutsättningar som finns i en bygd som Djursdala. Vi vill skapa verktyg för att kunna följa upp befolkningens hälsa, välfärd och bygdens attraktivitet”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om