"Nätbedragare la ut min bil på Blocket"

En bil värd 150 000 kronor med prislapp på 50 000. Låter det för bra för att vara sant? Det är det också. Bengt i Vimmerby fick en rejäl överraskning när inte bara en, utan två, köpare till hans bil dök upp under en och samma dag. Och åtminstone en av dem hade betalat handpenning på 30 000 kronor. Bara en detalj bilen var inte till salu. En ful nätfiskare som lagt ut min bil som bete på Blocket för att komma över handpenning från folk som var dumma nog att gå på det.

Foto: TT

Vimmerby2016-07-09 10:00

En bil värd 150 000 kronor med prislapp på 50 000. Låter det för bra för att vara sant? Det är det också.

Bengt i Vimmerby fick en rejäl överraskning när inte bara en, utan två, köpare till hans bil dök upp under en och samma dag. Och åtminstone en av dem hade betalat handpenning på 30 000 kronor. Bara en detalj – bilen var inte till salu.

– En ful nätfiskare som lagt ut min bil som bete på Blocket för att komma över handpenning från folk som var dumma nog att gå på det.

Det som började som en vanlig skön lördag i sommarstugan skulle sluta i rena rama rövarhistorien.

– Ja, det kan man säga. En sann rövarhistoria som hade platsat i vilken Astrid Lindgren-berättelse som helst, säger Bengt, som inte vill gå ut med sitt rätta namn.

Bengt fick ett samtal från en kille som utgav sig jobba på Statoil i Kalmar. Killen säger att han tittat på filmen från övervakningskameran och att Bengt ska ha smitit från bensinnotan.

– Jag hade inte varit i Kalmar och nekade förstås. "Kan du inte skicka en bild på din bil, så vi kan jämföra registreringsnummer", sa han då.

Samtalet kom från ett dolt nummer, men Bengt uppmanades att skicka bilden till ett annat nummer, som visade sig vara kopplat till ett oregistrerat kontantkort.

Bengt gick ut och tog en bild, snett framifrån enligt de instruktioner han fått. Men han skickade den inte. Magkänsla och intuition la i både broms och back.

– Jag tänkte "vad är det här, så här gör man ju inte". Istället ringde jag Statoil i Kalmar och kollade om de hade haft någon smitning med någon bil av mitt bilmärke, och det hade de ju inte.

Det dröjde inte länge förrän "Statoilkillen" ringde igen och undrade varför han inte fått någon bild på bilen.

– Jag förklarade att det behövdes inte, att jag kontrollerat med Statoil och att det inte fanns någon smitning. Då la han på.

Efter en stund ringde det igen. Nu var det en bilhandlare i Kalmar som undrade varför Bengts bil var så billig. Han hade sett annonsen på Blocket och reagerat på priset – 55 000 kronor.

– Jag blev förstås förvånad, eftersom jag inte hade några som helst planer på att sälja min bil, som jag köpt så sent som i januari i år. Men jodå, annonsen låg ute med bild och allt och bilhandlaren, som förstod att bilen borde kosta tre gånger så mycket, undrade vad det var för fel på den.

Bengt insåg att att någon försökte lura till sig pengar med hans bil som bete och gjorde en polisanmälan samma kväll. Tidigt nästa morgon ringde hans son från villan inne i Vimmerby.

– Han sa att vi måste komma hem. Det stod tre tatuerade "biffar" i trädgården och ville se på bilen. Och när vi kom hem förklarade vi förstås att bilen inte var till salu – och att vi ville se annonsen. De visade en utskrift. Det var bara det att det inte var min bil. Fel färg, fel fälgar. De fick åka tillbaka i sin dyra BMW till Stockholm. Tomhänta.

Det här var vid nio på morgonen. Klockan fem samma dag stod fem nya spekulanter i trädgården.

– De hade åkt från Örebro, och hade betalat 30 000 i handpenning. Min fru undrade faktiskt om de var dumma i huvudet. Förstod de inte att det var något som inte stämde – hur kan man tro att man kan få köpa en bil för 55 000, som är värd 150 000? Och hur kan man lägga så stor del av köpesumman i handpenning utan att ha sett bilen?

När Bengt gick in och kollade på Blocket var annonsen bortplockad.

– Hajen hade ju lyckats med sitt nätfiske och fått sina 30 000 kronor... Vi gjorde en ny polisanmälan på måndagen.

Första veckan efter bedrägeriförsöket var Bengt och hans fru lite extra försiktiga och följde de rekommendationer de fått från polisen.

– Vi fick rådet att ställa in bilen. Men det har varit lugnt. Man får sig ju en tankeställare. Nätet är nog bra, men det finns många fula fiskar därute så jag vill verkligen uppmana andra att tänka sig för – lägg inte ut en massa information på Facebook om att du är bortrest, är det någon som påstår sig ringa från ett företag och anklagar dig för något – motring och kontrollera vad det handlar om. Och tänk på när du köper en bil via annons på nätet, så sparar hajarna utdrag för bilen och lägger dem på hög. När det gått en tid letar de upp ägaren via registreringsnumret och då kan man bli utsatt för det som hände oss. Det kan hända vem som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om