Vimmerbyparet satsar på företag med unik behandling

Nathalie, 34, och Robin, 31, har öppnat sin klinik i Vimmerby där de ska erbjuda behandling med laserteknik. Idén fick de tack vare sin autistiska son och hittills har responsen varit över förväntan.

Maskinen kan ställas in på flera olika typer av ljus som i sin tur behandlar olika symptom, som till exempel smärta eller hjärntrötthet.

Maskinen kan ställas in på flera olika typer av ljus som i sin tur behandlar olika symptom, som till exempel smärta eller hjärntrötthet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-12-17 06:00

Det var i slutet av oktober som Vimmerbyparet Nathalie Axelsson och Robin Axelsson gemensamt startade hälsoföretaget Optimize Clinic i Vimmerby AB. Tidigt lyckades paret göra klart med en lokal i centrala Vimmerby och nu har man flyttat in i källaren under Frisörateljen, med ingång från Rönnbärsgatan. Satsningen som paret gör är unik i Vimmerby och ovanlig i Sverige, och nu är utrustningen man behöver för att utföra behandlingarna på plats. 

– Vi erbjuder lågenerigilaser-terapi. Det innebär att man skickar in ljusenergi i cellerna i kroppen för att ge dem rätt energi för att göra det de ska, när de av någon anledning skadats. Det kan handla om att man inte varit ute tillräckligt mycket eller att man exponerats för mycket för skärm, till exempel, säger Robin Axelsson.

undefined
Nathalie Axelsson och Robin Axelsson har startat hälsoföretaget Optimize Clinic i Vimmerby AB.

Parets son har autism och det var utifrån att de läste om vad man kan göra för att minska hans symtom och tillstånd som idén föddes. 

– Vi började nysta i det och kom över en studie där man provat behandlingen på autistiska barn. Enligt studien hade samtliga barn där förbättrat sina resultat enligt ABC-skalan. Det var väldigt intressant för oss eftersom vi vill optimera vår sons vardag och underlätta för honom, säger Nathalie Axelsson.

undefined
Behandlingen genomförs med kall laser, som har så pass låg energi att den inte utstrålar någon värme och behandlingen känns därför knappt alls.

För ungefär en vecka sedan kom maskinerna till Vimmerby och installerades i lokalen. 

– I USA är man inne i sjukvården med de här maskinerna och det har gjorts många studier, bland annat av Myoclinic, Harvard och Stanford. I Sverige finns bara ett fåtal kliniker, i alla fall som har den kompletta uppsättningen av maskinerna som vi nu har här. Han som vi köpt dem av har klinik i Stockholm och vi har fått mycket hjälp av honom, säger Nathalie Axelsson.

undefined
"I Sverige finns bara ett fåtal kliniker, i alla fall som har den kompletta uppsättningen av maskinerna som vi nu har här. Han som vi köpt dem av har klinik i Stockholm och vi har fått mycket hjälp av honom", säger Nathalie Axelsson.

Maskinsäljaren har i uppstarten fungerat lite som parets mentor och utbildat dem i maskinerna och de olika behandlingarna.

– Framförallt har vi fått lära oss mycket om processerna i kroppen, vad som händer när laserljuset träffar cellerna. Det kan låta komplicerat när man pratar om det men det går inte att felbehandla med de här maskinerna, om vi skulle råka sätta dem fel kan det inte göra skada på något sätt, säger Nathalie Axelsson.

undefined
"Vi har som plan att kanske åka ut och själva föreläsa om behandlingen och vi har också pratat om att vi är öppna för att göra samarbeten. Vi är också intresserade av att komma ut i förenings- och idrottslivet", säger Nathalie Axelsson.
undefined
"Maskinerna de kostar väldigt mycket och det här är en väldigt stor satsning för oss", säger Robin Axelsson.

Får man fråga hur mycket lasermaskinerna har kostat?

– Nej, haha, men de kostar väldigt mycket och det här är en väldigt stor satsning för oss, säger Robin Axelsson.

Vem ser ni som målgrupp för era behandlingar? 

– Det är väl egentligen alla och det är kanske det som är det svåra för oss. Vem som helst mår bra av en sådan här behandling eftersom den optimerar kroppens egna processer, men den största målgruppen som söker sig till oss nu är de som har någon typ av problem i sin vardag, säger Nathalie Axelsson.

undefined
"Vem som helst mår bra av en sådan här behandling eftersom den optimerar kroppens egna processer, men den största målgruppen som söker sig till oss nu är de som har någon typ av problem i sin vardag", säger Nathalie Axelsson.

Både Robin och Nathalie säger att de har förståelse för att det kan finnas en osäkerhet och till och med rädsla för att prova en ny behandling, men enligt dem finns det mängder av studier och klinisk evidens som visar att behandlingarna fungerar.

– Vi har som plan att kanske åka ut och själva föreläsa om behandlingen och vi har också pratat om att vi är öppna för att göra samarbeten. Vi är också intresserade av att komma ut i förenings- och idrottslivet, säger Nathalie Axelsson.

Samtidigt som Tomtenatta i VImmerby, 14 december, hade paret invigning i lokalen och hittills har responsen varit god, menar de båda.

– Jag är helt överväldigad över hur bemötandet var. Det var många som kom och var väldig nyfikna, säger Nathalie.

undefined
Robin Axelsson visar en portabel variant av lasermaskinen, som bland annat kan användas på plats vid idrottsskador eller liknande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!