Nathalie från Vimmerby satsar på hovslageri

"Det är ett unikt arbete. Ingen hov är den andra lik och alla hästar har så olika personligheter", berättar Nathalie Varenstål som nu startar eget företag i hovslageri.

Nathalie Varenstål har i tre år utbildat sig till hovslagare. Nu startar hon företag i Vimmerby kommun.

Nathalie Varenstål har i tre år utbildat sig till hovslagare. Nu startar hon företag i Vimmerby kommun.

Foto: Emilia Ohlsson

Vimmerby2022-01-23 21:00

Nathalie Varenstål har provat på det mesta. Som 13-åring startade hon karriären som gatumusikant hemma i Vimmerby, hon har sedan varit avbytare på mjölkgårdar, gjort lumpen, arbetat som telefonförsäljare i Karlskrona, varit hotellreceptionist i Norge, jobbat säsong i Åre, kört limousin i Stockholm och bott fem år i Australien. Men för tre år sedan återvände hon till barndomstrakten, bosatte sig i Storebro, och har sedan dess utbildat sig till hovslagare. 

– Hästintresset har alltid funnits där och intresset för hantverket. Jag har sagt hela livet att jag vill bli hovslagare men det blev att jag tog lite omvägar först. Men nu är jag snart klar och ska ge mig ut och få erfarenhet. Det ska bli kul, jag känner mig taggad.

undefined
"För mig har hästintresset alltid funnits där", berättar Nathalie Varenstål.

Om sex veckor är det dags för examen. För att få sitt gesällbrev måste hon bland annat tillverka hästskor från grunden, genom att smida dem från rakt plattjärn. 

– Jag har haft två kvinnliga mästare som drillat mig så jag är riktigt uppladdad. Det känns som att det kommer gå bra. Jag har ändå utbildat mig i tre år och har haft riktigt bra mentorer. 

undefined
"Hur långt tid det tar att sko en häst är väldigt olika, det beror på hur van hästen är vid en och hur många gånger man har skott den tidigare", berättar Nathalie Varenstål.

Hovslageri Varenstål AB startar hon däremot upp redan nu. 

– Det är en snårig terräng att bli egenföretagare och jag är inställd på att det kommer vara lite tufft att få det att gå runt i början. Men jag har lite kunder att börja med och sedan tänker jag att jobbet får tala för sig själv.

undefined
En gammal hästtransport har gjorts som till en mobil smedja.

Till en början kommer hon att åka ut till kunderna med en mobil smedja.

– Jag har byggt om en gammal hästtransport. Den har ståhöjd och bra belysning så det är en riktigt bra verkstad. Tanken är också att kunna ha möjlighet att ta emot kunder hemma, men det får bli ett framtida projekt.

Finns det ett behov av fler hovslagare i Vimmerby kommun?

– Det finns alltid ett behov av hovslagare. Det är ett tungt yrke både fysiskt och psykiskt. Så jag tänker inte på att jag ska konkurrera med andra utan ser det mer som att vi är kollegor allihop. 

undefined
I november deltog Nathalie Varenstål på Gotland Farrier Challenge. Tävligar ser hon som en möjlighet att utvecklas vidare."Jag gillar att utmana mig själv", berättar hon.

Men att starta företag och ta examen räcker inte som utmaning. För att hålla sig på tårna ska Nathalie Varenstål nästa vecka vara med i landslagsuttagningen till VM i hovslageri.

– Det blir som en vidareutbildning när man tävlar och någon utifrån bedömer ens jobb. Det är bra träning. I november tävlade jag med 17 andra lärlingar på Gotland Farrier Challenge och hamnade på prispallen, vilket kändes väldigt kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!