De byggde sitt drömhus på landet

Att bo i ett villakvarter var aldrig ett alternativ. Fredric och Nathalie valde att bygga sitt drömhus på landet utanför Frödinge.

Årets stora projekt blir att färdigställa trädgården. Träd, buskar, land och grusgångar ska på plats och målet är en lummig och inbjudande utemiljö.

Årets stora projekt blir att färdigställa trädgården. Träd, buskar, land och grusgångar ska på plats och målet är en lummig och inbjudande utemiljö.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-03-01 20:00

Uppe på en kulle med utsikt över ängarna står den pampiga vita trävillan. Husets estetik för tankarna till den amerikanska landsbygden, även om vi befinner oss i en liten småländsk by.

Det är fyra år sedan huset stod klart och Fredric Nilsson och Nathalie Larsson kunde flytta in. Paret bodde innan i lägenhet och hade letat efter hus under en period. Till sist insåg de att de inte hittade det de var ute efter. När möjligheten fanns att bygga på släktens mark i Gunnekulla, som ligger en kilometer utanför Frödinge, tvekade de inte en sekund. 

– Jag är uppvuxen här och mina föräldrar äger marken, säger Nathalie. Så det kändes väldigt naturligt att bygga just här.

undefined
Vi det stora matsalsbordet finns det gott om plats för gäster. Familjen består av Livia Larsson, Fredric Nilsson, Alfred Larsson och Nathalie Larsson.

Sambon Fredric Nilsson är från Djursdala från början, och varken han eller Nathalie ville bo inne i stan. Här får de det bästa av två världar, avskildhet men det finns ändå grannar ett stenkast bort och det är nära till Frödinge med affär och skola.

– Vi älskar det är huset, närheten till skogen och omgivningarna. 

Villan är ett lösvirkeshus vilket innebär att den är byggd efter egna ritningar på plats. Virket till huset är uppsågat i närliggande sågverket. 

– Att bygga på det här sättet gjorde att allt kändes mycket friare, vi kunde få det precis som vi ville. Vi kollade runt hos flera olika husleverantörer men hittade inget färdigt koncept som passade just oss. Nu kunde vi i stället låna inspiration från flera olika håll och pussla ihop exakt det hus vi ville ha, säger Fredric.

Resultatet blev ett 200 kvadratmeter stort hus i två våningar. På nedre plan finns kök och vardagsrum i öppen planlösning, samt toalett och tvättstuga. På övre plan tre sovrum, badrum samt en rymlig hall.

undefined
På övervåningen finns ett extra rum för den som är badsugen. Mitt i rummet står ett badkar och fönstren vetter åt tre håll.

Att inreda ett nytt hus kan vara en stor utmaning med alla val som ska göras. Fredric och Nathalie valde att sätta en beige tapet i hela huset till att börja med. Därefter har stilen fått växa fram.

– Tapeter är lätt att ändra senare, vi tyckte det var viktigare att lägga krutet på kök och badrum så det blir helt rätt från början. Och det känner vi verkligen att vi lyckades med.

Det är sekelskiftesstilen som varit främsta inspirationskällan både byggmässigt och inredningsmässigt. Bland möblerna finns många loppisfynd och stuckaturer, bröstpanel, dörröverstycken och takrosetter har hjälpt till att förstärka känslan av sekelskifte. 

– Det ska vara som att komma in i ett gammalt hus – fast det är nytt.

undefined
Köket är husets hjärta och här umgås familjen gärna.
undefined
Dottern Livias rum har en mix av nytt och loppisfynd. Den gröna tapeten kom på plats nyligen.
undefined
Mitt i vardagsrummet står ett vackert gammalt piano. "Ingen av oss spelar, så det är bara en inredningsdetalj", säger Nathalie Larsson.
undefined
Hela nedervåningen har en öppen planlösning som knyter ihop hall, kök och vardagsrum.
undefined
Valvet till köket blev ett annorlunda inslag i den öppna planlösningen på nedervåningen.
undefined
Sekelskiftesstilen med romantiska inslag genomsyrar inredningen i huset.
undefined
Familjen Nilsson/Larsson bestående av pappa Fredric, mamma Nathalie med lillebror Alfred i famnen och storasyster Livia. Fredric är elektriker och har dragit all el i huset.
undefined
Trappan mitt i huset drar blickarna till sig. Stuckaturer och dörröverstycken ger en extra maffig känsla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!