Uppe på en kulle med utsikt över ängarna står den pampiga vita trävillan. Husets estetik för tankarna till den amerikanska landsbygden, även om vi befinner oss i en liten småländsk by.
Det är fyra år sedan huset stod klart och Fredric Nilsson och Nathalie Larsson kunde flytta in. Paret bodde innan i lägenhet och hade letat efter hus under en period. Till sist insåg de att de inte hittade det de var ute efter. När möjligheten fanns att bygga på släktens mark i Gunnekulla, som ligger en kilometer utanför Frödinge, tvekade de inte en sekund.
– Jag är uppvuxen här och mina föräldrar äger marken, säger Nathalie. Så det kändes väldigt naturligt att bygga just här.
Sambon Fredric Nilsson är från Djursdala från början, och varken han eller Nathalie ville bo inne i stan. Här får de det bästa av två världar, avskildhet men det finns ändå grannar ett stenkast bort och det är nära till Frödinge med affär och skola.
– Vi älskar det är huset, närheten till skogen och omgivningarna.
Villan är ett lösvirkeshus vilket innebär att den är byggd efter egna ritningar på plats. Virket till huset är uppsågat i närliggande sågverket.
– Att bygga på det här sättet gjorde att allt kändes mycket friare, vi kunde få det precis som vi ville. Vi kollade runt hos flera olika husleverantörer men hittade inget färdigt koncept som passade just oss. Nu kunde vi i stället låna inspiration från flera olika håll och pussla ihop exakt det hus vi ville ha, säger Fredric.
Resultatet blev ett 200 kvadratmeter stort hus i två våningar. På nedre plan finns kök och vardagsrum i öppen planlösning, samt toalett och tvättstuga. På övre plan tre sovrum, badrum samt en rymlig hall.
Att inreda ett nytt hus kan vara en stor utmaning med alla val som ska göras. Fredric och Nathalie valde att sätta en beige tapet i hela huset till att börja med. Därefter har stilen fått växa fram.
– Tapeter är lätt att ändra senare, vi tyckte det var viktigare att lägga krutet på kök och badrum så det blir helt rätt från början. Och det känner vi verkligen att vi lyckades med.
Det är sekelskiftesstilen som varit främsta inspirationskällan både byggmässigt och inredningsmässigt. Bland möblerna finns många loppisfynd och stuckaturer, bröstpanel, dörröverstycken och takrosetter har hjälpt till att förstärka känslan av sekelskifte.
– Det ska vara som att komma in i ett gammalt hus – fast det är nytt.