Nathea fick Sverige att rocka sockor

Tioåriga Nathea Anemyr i Storebro ville visa att hennes syster Noelle, som har Downs syndrom är lika bra som alla andra. Och attans, vilket genomslag det blev för kampanjen "Rocka sockorna". Igår valde mer än 230 000 svenskar att bära olikfärgade strumpor, för att markera att olika är bra.
- Jag trodde aldrig det skulle bli så här stort. Men det är jätteroligt, säger Nathea.
Självklart var hela Storebro skola med på tåget.

Coop Vimmerby rockar!!

Coop Vimmerby rockar!!

Foto:

Vimmerby2015-03-21 05:05


Ibland behöver det inte krånglas till. Ibland räcker det med något enkelt. Som att en tioårig tjej säger ifrån. Nathea Anemyr gillar sin storasyster Noelle skarpt. Hon är rolig. Får familjen att skratta. Och ibland sätter hon dem på prov. Noelle har Downs syndrom.
- Jag blir arg och ledsen när jag hör att folk säger taskiga saker om de som är annorlunda.
Redan förra året fick Nathea med sig sin klass i Storebro på kampanjen Rocka sockorna, som egentligen är en manifestation på Downs syndrom-dagen den 21 mars. I år blev sockrockandet en massmanifestation.

Överraskad
- Jag tänkte att det var bättre med den 20 mars, när alla är på jobbet och i skolan. Att det skulle bli fler som är med.
Igår hade mer än 230 000 svenskar hakat på hennes initiativ. Utbildningsminister Gustav Fridolin var en av dem. Nathea var förstås glad och stolt.
- Det känns bra. Det är jätteroligt, men jag trodde inte det skulle bli så här stort.
På Storebro skola ägnade de närmare 80 eleverna en stor del av dagen åt diskussioner om alla likas värde, och värdegrundsövningar. Camilla Ljungberg, lärare för klass fyra där Nathea Anemyr är elev, säger att arbetet förstås måste hållas vid liv, hela tiden.

Rockat en månad
- Det här är något vi jobbar med kontinuerligt. Men det är väldigt bra att det lyfts upp till ytan, att vi verkligen poängterar att alla är lika viktiga och att vi kan vara precis lika på insidan, även om vi är olika på utsidan. I vår skola har vi många andraspråkselever och får in olikheterna som något naturligt, per automatik. I och med att vi har Nathea i klassen träffar vi också hennes syster Noelle ibland. Det är bra.
Många Storebroelever har rockat sockorna långt före den 20 mars.
- Det har varit strumpor i olika färger av och till senaste månaden, säger Camilla Ljungberg.
"Jag ska ha olika strumpor i morgon också", säger en kille på väg till idrottshallen.
- Jag vet inte vilken skillnad det här gör. Men jag hoppas att det gör skillnad. Och att folk slutar säga taskiga saker, säger Nathea.

Här följer ett urval av alla bilder vi fått skickade till oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om