Natheas inlägg fick oväntad respons

Nathea Anemyr publicerade nyligen ett inlägg på sitt instagramkonto Rock Every Sock som lett till att hon ska få träffa såväl en minister som partiledare för att diskutera frågor som rör funktionsnedsatta människors vardag.

Nathea Anemyr är engagerad i frågor som rör alla människors lika värde och personer med funktionsnedsättning. Nu har hon och storasystern Noelle blivit inbjudna att träffa riksdagspolitiker.

Nathea Anemyr är engagerad i frågor som rör alla människors lika värde och personer med funktionsnedsättning. Nu har hon och storasystern Noelle blivit inbjudna att träffa riksdagspolitiker.

Foto: Privat/Montage

Vimmerby2020-09-27 13:25

16-åringen från Storebro har alltid haft ett djupt engagemang för sin storasyster Noelle som lever med Downs Syndrom. För fem år sedan satte hon begreppet Rocka Sockorna på kartan då mängder av folk runt om i landet följde hennes uppmaning att bära strumpor i olika färg på internationella Downs Syndromdagen den 21 mars med syftet att visa att olika är både vackert och bra.

Numera lyfter hon fram sitt budskap på systrarnas genomsamma instagramkonto Rock Every Sock och där gjorde hon ett inlägg tidigare i veckan som fick oväntat stor respons.

Det gjordes apropå det SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt sa i riksdagen under budgetdebatten förra veckan. Detta apropå ett omdebatterat fall med en afghansk man som efter överklagan beviljades uppehållstillstånd, på grund av en lindrig funktionsnedsättning. Sjöstedt menade att Sverige hellre borde ha en migrationspolitik som lockar personer med högt intellekt, istället för lågt.  

– På en mening lyckades han kränka typ alla människor med funktionsnedsättningar i Sverige och säga att vi inte behöver ”lågintelligenta” människor i Sverige. Då skrev jag ett inlägg på Instagram för jag tyckte det var så hemskt att ha den människosynen 2020 och erbjöd Jimmie Åkesson och talesmannen att träffa Noelle en timma så de får uppleva hur mycket en ”lågintelligent” människa tillför världen. Då hade Åkesson läst mitt inlägg och kontaktade mig och skrev att han ville träffa mig o Noelle i riksdagen och prata funkisfrågor. Vi ska höras i veckan och bestämma när.

Sjöstedt försvarade sitt uttalande i Expressen med att han bara citerat migrationsdomstolens motivering. 

– Dessutom så skrev Ardalan Shekerabi som är socialförsäkringsminister att han ville träffas och prata om allas lika värde. Den responsen hade jag absolut inte räknat med, skriver Nathea Anemyr i ett meddelande.

Vad hoppas du mötena kan ge?

– Jag ser detta som en möjlighet att få föra min systers talan och andra som är funktionsnedsatta och inte kan göra sin röst hörd. Kan jag göra något gott för att Noelle och andra ska få samma rättigheter som andra människor så tänker jag såklart göra det. Detta var lite av mitt mål med Rocka Sockorna från början att få en möjlighet att förändra attityder och synliggöra en grupp människor som ofta blir bortglömda i politiken. Det ska bli jätteintressant, skriver Nathea Anemyr och lägger till.

– Jag sympatiserar inte med Sverigedemokraterna på något sätt utan tyckte att eftersom de inte ville be om ursäkt för sitt uttalade så behövde de en inblick i vardagen som funktionsnedsatt, skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!