Yvonne Carlsson, kom som ny kurator till Vimarskolan i Vimmerby med "utifrånperspektiv" och blev positivt överraskad.
- Personalen är noga med att ta tag i varenda incident på direkten. Jag kan ärligt säga att jag har inte mött vuxna som blundar, snarare tvärtom.
Men mobbningen som sker utanför klassrum och skolgårdar, är svårare att angripa.
- Nätmobbning är jätteknepigt.
Färska siffror visar att omkring 60 000 skolelever årligen utsätts för mobbning. När Yvonne Carlsson, som har en lång bakgrund som fritidsledare och de senaste åren som föreståndare på Fabriken, kom till sitt nya jobb som kurator på Vimarskolan, blev hon imponerad över hur långt man kommit i arbetet med mobbning.
- Jag trodde ärligt talat att det skulle vara sämre. Jag tycker skolans likabehandlingsteam jobbar jättebra och all personal är noga med att ta tag i saker så snart som möjligt. Oavsett vem det är som sett något skrevs en incidentrapport, sedan pratar man med de berörda, föräldrar, nystar upp så mycket man kan om vad som hänt och kommer fram till åtgärder. Rektor är också alltid med.
Yngre elever omfattas också av det förebyggande arbetet.
- Självklart måste man börja redan där, det går ju inte att vänta till de kommer till sjuan. Vi går runt i alla klasser och pratar bland annat om "mobbningsringen", där olika roller i en mobbningssituation blir tydliga och man kan identifiera sig direkt med situationer man själv varit med om.
Läs mer i tisdagens papperstidning
"Nätmobbning är svårare att se"
Mobbning är ett samhällsproblem som drabbar 60 000 barn och unga varje dag på skolor runt om i Sverige. Hur jobbar man med mobbning på din skola?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!