Nattvandrarna är igång igen

Nattvandrarna har blivit flera. Men det finns en natt som det brukar vara svårt att få ut vuxna på stan. Nyårsnatten. - Kunde vi få flera att ställa upp skulle det göra skillnad, säger Liselotte Sjöberg och Jimmy Alexandersson.

Vimmerby2011-12-23 07:18


Liselotte Sjöberg, ordförande för Nattvandrarna, har själv varit aktiv på stan i många år och hennes bestämda uppfattning är att de vuxna behövs mer än någonsin.
- Fältarna är borta, polisen hinner inte med allt och många problem har blivit värre. När vi är vuxna ute har det absolut en lugnande effekt och vi är mycket mer uppskattade än man kanske kan tro.
Hon säger att absoluta merparten av ungdomarna sköter sig. Men det finns utmaningar att brottas med.
- När det blir stökigt kan jag tycka att det blivit råare än tidigare och ett problem är också att det är mera droger i omlopp än förut. Men vi upplever också mycket bra - de flesta är härliga och vi känner att vi behövs.
Drickandet bland de unga har ökat de senaste åren och enligt den färskaste statistiken har 55 procent av eleverna i årskurs 8 druckit alkohol.
- Det motsvarar nivån för niorna på riksnivå, och det är en ganska stor skillnad mellan åttan och nian så visst är det illavarslande. Rökningen är också på väg upp i Vimmerby och vi vet att det förkortar steget till hasch, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om