Vi får blicka tillbaka 98 år i tiden för att uppleva denna semesteranläggnings tillkomst. 1912 köptes herrgården in till medlemmarna i Svenska Järnvägsmännens semesterhemsförening (SJS) och fortfarande kan medlemmarna i denna anrika förening boka in sig med rabatt på Fredensborgs herrgård. SJSs hotell drivs av en ekonomisk förening som har tre anläggningar i södra Sverige.
Fredensborg är navet, där även Hälleviks havsbad (Blekinge) och Rolfkärrs stugby i Dalsland ingår i hotellkedjan.
- I dag har vi till 90 procent externa gäster och vi kämpar på samma villkor som andra hotell- och konferensanläggningar, säger Lena Ernberg.
Härligt möte
Det är inte svårt att bli tjusad av miljön kring herrgården, oavsett vilken årstid man kommer.
- Vi har en lång och intensiv säsong under sommaren då vi sätter till alla våra resurser. Höst och vinter blir det lite lugnare med fler konferensgäster. Golfarna (som har 100 meter från frukostbordet till utslagsplatsen vid hål ett) kommer tidigt under våren och stannar kvar länge under hösten. Jag förstår såväl alla de som byter ett hotell i en stadskärna för att i stället komma hit, säger Lena Ernberg, som funnits på Fredensborg i 16 år.
Även byggnaderna tilltalar, även de röda som huvudbyggnaden möts man av stora rum med högt i tak, kristallkronor, kakelugnar i varje rum och med en smakfull möblering som skapar den rätta familjära känslan.
Även tillbyggnaden som tillkom 1980 känns bekväm, med ett stort och centralt beläget sällskapsrum i mitten för de boende eller som mötesplats för konferensgästerna.
Totalt finns 60 rum varav 12 ligger i huvudbyggnaden, men genom den enkla glasgången mellan byggnaderna finns en närhet till alla delar av hotellet.
Naturen och miljön betyder mycket på Fredensborgs herrgård
Man kan knappast hamna i en mer lantlig och idyllisk omgivning - än i sekelskiftesmiljön kring Fredensborgs herrgård. Hit kommer konferensgäster året runt medan golfarna och barnfamiljerna delar på utrymmet under sommarhalvåret.- Nu skall vi också leva upp till vår Svanenmärkning och det är både stort och ansvarsfullt, menar herrgårdens vd Lena Ernberg.
Även i vinterskrud ter sig herrgårdsbyggnaden mycket tilltalande, liksom den övriga omgivningen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!