Naturlig slump bakom tre lokala böcker samtidigt

Tre lokala författare släpper nya böcker - samtidigt. "En slump" säger de. Samtidigt finns en naturlig röd tråd genom de i sig helt olika böckerna.

En naturlig röd tråd löper genom de tre lokala författarnas nya böcker som alla på ett eller annat sätt fäster uppmärksamhet på naturen.  Fr.v Emma Jansson, Mattias Eliasson och Christian Holzer.

En naturlig röd tråd löper genom de tre lokala författarnas nya böcker som alla på ett eller annat sätt fäster uppmärksamhet på naturen. Fr.v Emma Jansson, Mattias Eliasson och Christian Holzer.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-05 14:00

– På något sätt har vi alla ett underliggande budskap om att värna naturen, säger Christian Holzer som lanserar sin tredje bok.

På uppdrag av Hultsfreds kommun har han nu skrivit boken "Hiking i Hultsfred" om alla vandringsleder som finns.

– Jag har vävt in anekdoter om olika platser, som att här slog en präst ihjäl en annan präst när det var oense om kyrkoskatten, och om vem som bott på en viss gård och sånt, säger han.

Mattias Eliasson från Vimmerby ger nya perspektiv på skogen som resurs i sin första bok "Handen trädet tanken".

– Jag har försökt hitta ett berättarspråk där tanken väger tungt kring vilken resurs skogen är och hur den kan användas, men också hur samhället inte gör just det, säger han.

Han är hantverkare med trä som sitt material och har också gjort dokumentärfilmer om olika hantverksmetoder.

Emma Jansson från Hultsfred är den mest etablerade av de tre. Hon ger ut sina böcker via förlag och den nu aktuella boken är den fjärde i en serie där den femte kommer senare i sommar.

– Det är illustrerade böcker riktade till barn. Det är korta texter som jag försöker göra så intressanta som möjligt. Det är den stora utmaningen att sålla och prioritera materialet för texten, säger hon.

Just den här boken handlar om insekter.

Verksamhetsledaren för Region Kalmars litteratursatsning, Anna Mellengård, är extra glad över att det kommer ut lokala böcker.

– Det skrivs i stugorna - och det är överraskande bra, säger hon.

Anna Mellengård är verksamhetsledare Region Kalmars Litteraturutveckling med säte i Vimmerby. Hon är extra glad över att tre lokala författare av en tillfällighet släpper nya böcker samtidigt. I bakgrunden Emma Jansson.
Anna Mellengård är verksamhetsledare Region Kalmars Litteraturutveckling med säte i Vimmerby. Hon är extra glad över att tre lokala författare av en tillfällighet släpper nya böcker samtidigt. I bakgrunden Emma Jansson.
Karta: Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!