Naturrundans minnesbänk invigd

En rejäl och vacker stenbänk, med utsikt över Yxern. Strax intill grillplatsen på Brantestad Naturrunda. Bänken är relativt ny, den invigdes under Nationaldagsfirandet, och är en minnessten över Naturrundans grundare Per-Olof Sethson.

Per-Olof Sethson under arbetet med att färdigställa vandringsleden Brantestad Naturrunda.

Per-Olof Sethson under arbetet med att färdigställa vandringsleden Brantestad Naturrunda.

Foto: Birgitta Sethson

Vimmerby2016-07-16 07:00

Brantestad Naturrunda har tioårsjubileum i sommar. Något som kommer uppmärksammas i samband med Oxlunken den sista söndagen i augusti. Ett firande som med all säkerhet kommer kännas lite dubbelt. Roligt, eftersom rundan används flitigt. Sorgligt, eftersom jubileet blir en påminnelse om att Per-Olof Sethson gick bort hastigt i december 2015.

Mycket ideellt arbete

Per-Olof Sethson ägde Stjärneviks gård i Brantestad, och bodde där i 60 år. Efter några år i Vimmerby flyttade han och frun Birgitta Sethson tillbaka till ett torp i den trakten.

– Han älskade naturen och tyckte att Brantestad borde ha en egen vandringsled – så att fler kunde ta del av det vackra landskapet. Han la ner många timmar på att klura ut hur leden skulle se ut.

Men en tio kilometer lång slinga i terrängen kostar pengar att göra i ordning. Per-Olof Sethson la fram sin idé för BIF, Brantestad Intresseförening, och äskade bidrag från Vimmerby kommun.

Under våren 2006 drog BIF igång med det praktiska arbetet. Träd avverkades, sly röjdes för att göra stigen framkomlig, stolpar slogs ner, gångled byggdes, grillplatsen med sittplatser och dass tog form, skyltar och informationstavlor sattes upp och en broschyr trycktes.

– Vi fick nånstans mellan 60 000-70 000 kronor från Statliga bidrag till naturvårdsprojekt, mot att vi gjorde allt arbete själva, säger Els-Mari Heelge, ordförande i BIF.

En upplevelse för alla

Naturrundan invigdes den 26 augusti 2006 och blev som Per-Olof Sethson tänkt sig, en naturupplevelse som de flesta kan ta del av.

– Grillplatsen intill Yxern kan nås med bil, så att även den som är lite handikappad kan komma hit, säger Birgitta Sethson.

– Han älskade att vara här, och skötte oftast mer än sin egen ansvarssträcka.

Och det är därför som BIF bestämde sig för att skapa en plats att bara vara på, en stenbänk till Per-Olof Sethsons minne.

– Själv var han inte mycket för att sitta stilla, men han tyckte att andra skulle njuta.


Berth Jonsson, Tilde Johansson, Birgitta Sethson och Els-Mari Heelge är några av alla ideella krafter från Brantestad Intresseförening som engagerar sig i Naturrundan.
Berth Jonsson, Tilde Johansson, Birgitta Sethson och Els-Mari Heelge är några av alla ideella krafter från Brantestad Intresseförening som engagerar sig i Naturrundan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om