Naturskyddsföreningen litar inte på kommunen

- Kommunen klarar inte att ta tillräckligt ansvar för strandskyddet. Det befarar ordföranden i Sevedebygdens Naturskyddsförening, Thorsten Ungsäter, i en riksomfattande kampanj där naturskyddsföreningen vill stoppa de föreslagna lättnaderna i strandskyddslagen.

Vimmerby2008-11-08 05:05

- Får det här genomslagskraft kommer det att även begränsa allemansrätten, tror Thorsten Ungsäter.
I våras kom förslaget om nya strandskyddsbestämmelser från Miljödepartementet. Det innebär bland annat att kommunerna får självständig rätt att besluta om dispenser, att det ska bli särskilt lätt att sätta strandskyddet ur spel i områden för landsbygdsutveckling.

Misstror kommunen
Naturskyddsföreningen riktar stark misstro mot kommunernas förmåga att sköta uppdraget på egen hand och ser en utveckling där ett enkelt beslut i en fullmäktigeförsamling kan förvandla stränderna från naturskyddade områden till en resurs för byggbolagen.
Thorsten Ungsäter, ordförande i Sevedebygdens naturförening och som arbetat med naturvård större delen av sitt yrkesverksamma liv kan inte se att Vimmerby kommun skulle vara något undantag från farhågorna.
- Tyvärr är det svårt att se att lokala politiker och tjänstemän har kompetens och kraft nog att klara att hantera det här ansvaret, utan risken är stor för påtryckningar och ett kortsiktigt exploateringstänkande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om