Nazistisk organisation spred propaganda

Under söndagseftermiddagen hängdes en banderoll upp på en bro i Vimmerby med budskap från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Kommunpolis Håkan Karlsson menar att NMR inte har någon utbredd aktivitet på lokal nivå.

Kommunpolis Håkan Karlsson menar att NMR inte har någon utbredd aktivitet på lokal nivå.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby2020-05-19 17:00

Budskapet på banderollen hade koppling till en minnesstund som organisationen hållit i Härnösand under lördagen, som stiftelsen Expo rapporterat om. 

– När det gäller den här händelsen i Härnösand så kan vi se att inte bara NMR utan även andra vit makt-organisationer, försöker exploatera den här tragiska händelsen och skriva om den så den passar deras ideologiska narrativ och försöker göra så mycket som möjligt av den. Det har de gjort då hos er och även här i Stockholm har det hängts upp banderoller och man försöker uppmärksamma det här på olika sätt och göra det till sin fråga, säger Morgan Finnsiö, researcher på stiftelsen Expo som kartlägger högerextrema organisationer.

Expo rapporterar i 2019 årsrapport om att organisationens aktiviteter minskat till följd av en splittring

På lokal nivå har organisationen fört en ganska tillbakadragen tillvaro senaste tiden menar Håkan Karlsson, kommunpolis.

– Vi har haft värre tider med det kan jag säga, med flera lokalt förankrade personer som var betydligt mer aktiva. Men det är inte jättemycket aktivitet här. 

Enligt Håkan Karlsson görs inte så mycket på lokal nivå för att bevaka högerextrema grupperingar.

– Det är nog mera nationellt som man tittar på det.

Enligt Morgan Finnsiö har aktioner som denna flera syften, bland annat att påminna allmänheten om sin existens men också för den egna rörelsen och att värva möjliga sympatisörer. I samband med corona-krisen ser han aktionen som ett försök att förändra samtalet.

– De har inte riktigt vetat själva vad som är deras linje, de har liksom blivit lika överrumplade som vi andra av den här krisen och de är väldigt snabba på att försöka förändra samtalet från det här som alla går och tänker på, den allmänna krisen, till frågor som de har lättare att hantera. 

– Generellt, skulle jag säga, att det finns en förhöjd risk att extremhögern får genomslag under en sådan här kris därför att det sprids mycket desinformation, folk är oroliga, folk drabbas på olika sätt, både hälsomässigt och ekonomiskt. Det uppstår många negativa känslor; frustration, sorg och så vidare, som högerextrema alltid är duktiga på att exploatera, fortsätter Morgan Finnsiö.

Men i dagsläget tycker han inte att rörelsen lyckats med att hitta någon klar strategi för hur de ska agera i frågan. 

Den nazistiska organisationen NMR spred propaganda genom en banderoll på söndagen. Bilden är en arkivbild från en demonstration i Stockholm 2018.
Den nazistiska organisationen NMR spred propaganda genom en banderoll på söndagen. Bilden är en arkivbild från en demonstration i Stockholm 2018.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!