Tjänster skärs bort på gymnasiet och SFI

Nära tre tjänster skärs bort på gymnasiet och SFI, svenska för invandrare. Samtidigt ses programutbudet på gymnasiet över och elevernas PC ersätts med chromebooks från och med hösten. Men förskoleteamet med tre tjänster består.

"Det är nödvändiga åtgärder", säger förvaltningschefen Ola Karlsson och barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) om nämndens sparplan och uppmaningen att alla ska dra ner på kostnaderna så mycket det går.

"Det är nödvändiga åtgärder", säger förvaltningschefen Ola Karlsson och barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) om nämndens sparplan och uppmaningen att alla ska dra ner på kostnaderna så mycket det går.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-05-18 13:33
undefined
Peter Karlsson (C) ser en positiv del i budgetprognosen. "Grundskolan och förskolan ligger i fas".

– Teamet är inte lagstadgat, men vi ser det så värdefullt att vi vill ha det kvar, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Teamet, som är en resurs som backar upp alla förskolor vid behov, har varit under lupp när nämnden letat åtgärder för att minska sina kostnader som efter fyra månader pekar på ett minus på nio miljoner kronor i år.

– Vi ser ingen möjlighet att ta bort förskoleteamet. Istället ska vi använda statsbidrag på ett annat sätt till det. På det sättet minskar vi nämndens kostnader med 1,2 miljoner, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Det är i första hand interkommunala ersättningar för elever som läsar gymnasieutbildningar i andra kommuner som slår mot nämndens ekonomi. I stor sett hela underskottet ligger där. Även grundsärskolan och gymnasiet ligger på minus.

undefined
Ola Karlsson är chef för barn- och utbildningsförvaltningen. "Det är inget oansvarigt eller dålig ledning som ligger bakom underskottet. Det är yttre faktorer som vi inte kan styra över, som vilka utbildningar elever söker och hur många som har behov av särskola".

– Vi kan inte styra över vilka utbildningar gymnasieeleverna väljer. Vi kan heller inte styra över hur många elever som har behov av särskola. Där har vi budget för 20 elever, men det är 30 nu och kommer att öka, säger Ola Karlsson.

Nämnden beslutar att ta bort 1,5 tjänst på SFI och totalt 1,25 tjänst på gymnasiet.

– Det är delar av olika tjänster, säger Peter Karlsson.

Samtidigt ska programutbudet och även Campus ses över.

– Vi måste se vad vi kan förändra, säger han.

– Campus är nyttigt, men ligger egentligen utanför nämndens område, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!