Nedskräpning: Ett ökande problem som kostar miljoner

Det förfular och förstör. Det är förbjudet, men det sker ändå. Det kostar samhället många sköna miljoner. Och problemet bara tilltar. Nedskräpningen.

Skräp 2017, på samma plats där det dumpats mer skräp i år.

Skräp 2017, på samma plats där det dumpats mer skräp i år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-16 18:00

"Skräp är sånt som är på fel ställe" kan det heta i en mild åthutning från föräldrar till barn. Men när skräpet skadar människor, djur och natur, förfular stadsmiljön och kostar miljonbelopp att ta hand om, får problemet en annan tyngd.

Nedskräpning utomhus är förbjuden – överallt. Men sopor dumpas i dikeskanter och vid återvinningsstationer. De sistnämnda sköts i Vimmerby av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Där får man lämna tidningar och förpackningar av glas, metall, papper och plast, men inget annat. Ändå lämnas både hushållssopor och grovsopor:

– Vi får städa frekvent vid stationerna, det ingår i vårt uppdrag att hålla rent. Men om dumpningen upphörde, kunde kostnaden på 100 miljoner för den städningen i hela landet halveras, säger FTI:s regionchef Magnus Sandström.

– Kostnaden läggs på förpackningen och landar alltså på konsumenten. Men det är svårt att göra något åt de som dumpar. I Vimmerby är kanske framför allt stationen intill folkparken utsatt.

I storstäderna kan FTI behöva städa två gånger om dagen. I Vimmerby städas tre gånger i veckan. Det finns fyra stationer i centralorten och stationer i Södra Vi, Gullringen, Rumskulla, Storebro, Tuna och Frödinge.

Vimmerby kommuns system för avfall, med flerfacksbehållare, uppskattas av Magnus Sandström. Driftchefen på Vimmerby kommuns gata-park, Tomas Larsson, håller med:

– Fantastiskt bra. Har man inga stora saker är ju sorteringen klar direkt i tunnan, säger han.

Han menar också att Vimmerbys återvinningscentral, som sköts av Vimmerby energi & miljö AB, gör sophanteringen väldigt smidig:

– Det kostar inget för privatpersoner och man får hjälp med sorteringen.

Vad tänker han om sopdumpning?

– Framför allt är det trist att det finns människor som gör så. Hittar man ingen förövare kontaktas fastighetsägaren, men i slutänden blir det ofta kommunen som får ta hand om skräpet, svarar Tomas Larsson.

Nyligen tog hans personal hand om föroreningsmassor i ett tjugotal säckar, dumpade i skogen. Ett annat aktuellt fall syns på bilderna här intill. Uppstädningen kostar tusentals kronor.

Magnus Sandström på FTI gör bedömningen att nedskräpningen ökat de senaste åren.

– Man ser ett sämre beteende, säger han.

Sophia Berggren, miljöinspektör på Hultsfred-Vimmerby bygg- och miljöförvaltning, instämmer i den bedömningen och påpekar att all dumpning leder till polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!