Nej, de tar inte bort sötsakerna

Livsmedelsverkets nya råd om begränsad sockerförsäljning inom skolans område hotar inte chokladbollarna i cafeterian på Vimmerby gymnasium. ”Vi kommer definitivt att tänka ett extra varv, men tror inte på förbud”, säger Caroline Wohlfart, ansvarig för cafeterian.

Klara Palovaara, Josefine Karlsson, Engla Horste och Thea Lindström äter frukost. "Det är bra utbud".

Klara Palovaara, Josefine Karlsson, Engla Horste och Thea Lindström äter frukost. "Det är bra utbud".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-17 09:00

Skoldagens första rast och eleverna börjar droppa in i cafeterian Oasen på Vimmerby gymnasium. Cafeteriaföreståndare Lena Svensson och hennes kollega Karin Karlsson brer mackor och fyllda tunnbrödsrullar för glatta livet.

– Det går åt i snitt 150 mackor per dag. Det är kaffe och macka som de flesta kommer hit för, säger Lena Svensson.

Hon kan konstatera att eleverna är hälsomedvetna och gärna väljer hyfsat nyttigt.

– De frågar efter grovt bröd och vegetariska alternativ och helt klart säljer mackorna med grönsaker mycket bättre än de utan.

Livsmedelsverkets nya råd ”Bra måltider i skolan” pekar ut en ny riktning mot mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen och mindre socker i fritids och skolcafeterior. Det finns cafeterior som väljer att satsa på helt sockerfritt sortiment, men där är man inte på Vimmerby gymnasium.

Caroline Wohlfart, intendent på skolan med övergripande ansvar för cafeterian, säger att det ständigt pågår en dialog mellan pedagoger, skolhälsan och elever.

– Självklart är den här frågan inte ny för oss, vi tänker hela tiden på vad vi kan göra för att erbjuda våra elever den bästa maten och ett bra utbud i cafeterian. Därför har vi möten en gång i halvåret med kosten och är lyhörda för önskemål och förslag från eleverna.

Det finns ett begränsat sortiment kakor, godis och läsk i cafeterian och som det ser ut nu kommer det att vara kvar.

– Det finns saker vi absolut inte säljer, som energidrycker, annars tror vi inte på pekpinnar och förbud. Vi resonerar som så att om vi inte säljer läsk här går de hundra meter till närmsta livsmedelsbutik och köper en och en halv liter eller två istället för en burk här. Många unnar sig något sött till fredagsmyset, men det går åt så otroligt mycket mer av det nyttiga, som mackor och smoothies. Gjorde det inte det, och märkte vi att det var oroväckande få som åt av maten, skulle det vara en annan sak.

– Hade skolan legat isolerat kanske det hade funnits förutsättningar, men när det är så nära till butiker där de kan köpa hur mycket godis, läsk och kakor de vill är det en annan sak, säger Lena Svensson.

Agneta Kling, en av skolans rektorer, förklarar att man vill skynda långsamt.

– Vi ska vara hälsomedvetna, men tror på små steg. Det viktiga är att eleverna väljer att äta här.

Några som fyller på energi i Oasen nästan varje dag är Engla Horste, Klara Palovaara, Thea Lindström och Josefine Karlsson.

– Det är bra utbud här i cafeterian och det går att påverka – när vi sa till om ett knäckebröd tog de in det. Det är bra att kunna gå hit och äta frukost. Alla kan inte äta tidigt på morgonen och när man haft Pulspass, som idag, är det perfekt att kunna äta en extra frukost i cafeterian.

De nya rekommendationerna kommer ändå att vara vägledande i viss utsträckning, säger Caroline Wohlfart.

– Det är klart att Livsmedelsverket är en myndighet som väger tungt och alla vet ju att det inte är bra med socker. Vi kommer tänka till lite extra när vi gör beställningar, men kan ändå se en vinst i att erbjuda ett litet sortiment med sött. Eleverna ser till att de får det de vill ha, och jag skulle vara betydligt mer orolig om de valde en chokladboll istället för lunch, nu är det inte så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!