Nej har blivit till kanske – Pelarneborna kan tänka sig att ta över skolan

Ett bestämt nej har bytts till ett kanske. Det var meningen på det möte som Pelarne Hembygdsförening kallat till i lördags. – Alla var överens om att vi ska förhandla vidare med kommunen, säger Rolf Eriksson som är en av representanterna som ska ha ett möte med Vimmerby kommun på tisdag.

Alla räckte upp handen när Rolf Eriksson ställde frågan om mötet ansåg att man skulle gå vidare med planerna på att ta över Pelarne skola från kommunen. Foto: Magnus Strömsten

Alla räckte upp handen när Rolf Eriksson ställde frågan om mötet ansåg att man skulle gå vidare med planerna på att ta över Pelarne skola från kommunen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2017-04-10 07:41

För en dryg månad sedan gav Vimmerby Kommun ett exklusivt erbjudande till Hembygdsföreningen i Pelarne att ta över skolan. Då sade man bestämt nej med hänvisning till de höga driftskostnaderna och ovissheten kring möjligheten att få in några intäkter på uthyrning av lokalerna.

Ett brett stöd och en stark opinion från folk i bygden har dock förvändlat nej till ett kanske.
–  Massor av folk har hört av sig och bett oss att göra ett försök till. Därför kallade vi till ett möte i samlingslokalen i Pelarne skola, säger Rolf Eriksson som var imponerad över uppslutningen.
73 deltagare
– Det var 73 vuxna samt ett antal barn på plats och alla var överens om att det är värt att jobba vidare med frågan, säger Rolf Eriksson som dock själv inte vill ta huvudansvaret för projektet.
– Jag och Janne Mårtensson har bearbetat kommunen med skrivelser och gjort inlägg på sociala medier det senaste året. Ska vi gå vidare med projektet krävs det dock att yngre krafter tar vid. Det är de som ska ha nytta av skolan i framtiden.

En avgörande fråga för att lokalerna i Pelarne skola ska bli attraktivare är driftskostnaderna. I nuläget är det oljeeldning som gäller för uppvärmningen av lokalerna.
– Vår mening är att oljan måste bytas ut mot bergvärme. Enligt våra kalkyler skulle kostnaden för installationen av den kunna vara insparad inom loppet av fyra år, säger Rolf Eriksson som även anser att Vimmerby kommun måste vara med och ta en del av kostnaderna för de investeringar som måste göras.
– Det finns lite olika lösningar på den frågan som vi har skissat på. Antingen att vi delar på dem på något vis eller kan söka bidrag på annat håll för en del av kostnaderna.

På mötet diskuterades det vidare kring de möjligheter och problem som uppstår vid ett köp av skolan. En viktig fråga var förstås vilken verksamhet man skulle kunna ha i lokalerna för att skapa intäkter. En rad idéer presenterades, men den allmänna önskan på mötet var förstås att få tillbaka någon form av skolverksamhet.
– Lokalerna är perfekt anpassade för en förskola eller klasser från F1- till årskurs 3. Det skulle utan problem gå att få plats med 30-talet elever. Det skulle dessutom lätta på trycket som finns inne i Vimmerby, menade en av mötesdeltagarna.

Efter mötet i lördags bildades en interimgrupp på fem personer som ska jobba vidare med frågan. Hur det arbetet ska fortlöpa hänger förstås mycket på resultatet av mötet med kommunen på tisdag.
– Det vi kommer att begära är framförallt mer tid. Vi behöver säkert ett par månader till. Och sedan måste något löfte om ekonomisk hjälp till, säger Rolf Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om