Avslag på krav om utvisning för "knarkkung"

Den unge mannen med ambitioner att bli "Vimmerbys knarkkung" ska inte utvisas. Han ska heller inte dömas för det knark som polisen hittade hos en kumpan till honom i Vimmerby.

Knark och pengar som beslagtogs i Vimmerby i december 2022.

Knark och pengar som beslagtogs i Vimmerby i december 2022.

Foto: Polisen

Vimmerby2023-05-09 18:00

Det slår Göta hovrätt i Jönköping fast i en dom som meddelades på tisdagen.

Mannen, som är i 25-årsåldern, dömdes i början av mars i år till fängelse i två år för fyra fall av narkotikabrott av normalgraden. Samtidigt friades han i ett fall. Det handlade då om att tingsrätten inte ville döma honom för knark som hittats hemma hos hans kompis i Vimmerby.

Åklagaren överklagade den delen i domen och menade att 25-åringen också ska dömas för det knark som påträffades hemma hos hans kompis i Vimmerby samt att straffet på två års fängelse skulle skärpas.

25-åringen överklagade samma dom och yrkade på ett lindrigare straff.

Hovrätten slår fast att han ska dömas för fall av narkotikabrott till fängelse i två år.

Samtidigt avslår hovrätten också åklagarens begäran att 25-åringen ska utvisas efter som han återfallit i brottslighet med narkotika. Domen i mars är den tredje knarkdomen mot honom men hovrätten anser inte att det är skäl nog för att utvisa honom i tio år, som åklagaren krävt.

Samtidigt som mannen suttit häktad i väntan på att domen ska vinna laga kraft misstänks han för nya knarkbrott i större omfattning. I mars upptäckte personalen på ett servicehus i Vimmerby kommun knark i mannens skåp på arbetsplatsen.  

Enligt åklagare Magnus Ling rör det sig om såna mängder att det handlar om grovt narkotikabrott den här gången. Den utredningen pågår fortfarande och Magnus Ling beräknar att det kan ta en till två månader till innan åtalet är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!