Ingen gatubelysning i Gunnekulla: "Synd, men väntat"

Kommunen säger nej till gatubelysning längs Gunnekullavägen.
– Vi är inte förvånade, men det är tråkigt. Det handlar ändå om säkerhet, säger Josefin Larsson, som lämnat in ett medborgarförslag i våras och därmed var tredje generationen i familjen som kämpat för belysning.

Systrarna Josefine Larsson och Nathalie Larsson har kämpat för att få gatubelysning längs Gunnekullavägen. Men det blir inget gehör hos kommunen, som avslår deras medborgarförslag.

Systrarna Josefine Larsson och Nathalie Larsson har kämpat för att få gatubelysning längs Gunnekullavägen. Men det blir inget gehör hos kommunen, som avslår deras medborgarförslag.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-10-21 19:20

I mars skickade Josefine Larsson in ett medborgarförslag till kommunen om gatubelysning längs Gunnekullavägen. I en artikel i Vimmerby Tidning berättade hon och hennes syster Nathalie Larsson, som också bor i området, att de är tredje generationen som uppvaktat kommunen för att få gatubelysning.

– Farfar och farmor lämnade in ett medborgarförslag till kommunen 2001, mina föräldrar har ringt och nu är det vår tur. Vi är medvetna om att kommunen har sina prioriteringar, men har man inte försökt så kan man ju inte säga så mycket.

De boende längs vägen menar att här cyklar och promenerar folk dagligen, vägen fungerar som alternativ väg vid olyckor på riksväg 40, och här bor flera barnfamiljer.

I beslutsunderlaget finns en kostnadsberäkning på 36 865 kronor exklusive moms och befolkningsstatistik som visar på nio permanent boende fastigheter i direkt eller indirekt anslutning till vägen. När ärendet var uppe i kommunstyrelsen hänvisar man också till likabehandlingsprincipen – kommunen har uppskattningsvis ett par hundra liknande platser med ett mindre antal fastboende som kan komma att önska belysning.

– Belysning är inte bara till för oss som bor här, kanske ännu mer för alla som rör sig längs den här vägen. Här är det många som vill cykla, jogga och promenera, men jag tror också att man drar sig för det under den mörka årstiden. Det är ändå 70-väg, och alla är inte bra på att hålla hastighetsbegränsningarna, säger Josefine Larsson.

Hon är besviken, men inte förvånad.

– Det är synd och det är tråkigt. Man kan tycka att säkerhet borde vara prioriterat, men kommunens ekonomiska sits är ju en snackis de flesta känner till. Om det är det som är orsaken och man säger att man lägger pengarna på barn och äldre istället, då har jag förståelse till 110 procent.

Hur går ni vidare nu?

– Har det inte hänt något sedan farmor och farfar började med det här lär det inte hända något de närmaste 50 åren. Vi har självklart diskuterat det här och hushållen är helt eniga, här behövs en belysning. Att vägen är flitigt trafikerad är bara kul, men säkerheten är viktig. Vi kanske hittar en egen lösning, det är inte omöjligt.

Även ett medborgarförslag om gatubelysning i Solnebo fick avslag i kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!