Nej till krav om kollektivavtal

Vimmerby kommun tänker inte ställa krav om kollektivavtal på privata vårdföretag som kan komma att utföra vård- och omsorgsarbete åt kommunen.

Vimmerby2012-10-12 06:18

Kommunstyrelsen röstade ned ett förslag om det kravet i en motion från Vänsterpartiet.
- Det är framför allt för att Konkurrensverket inte tillåter ett sånt krav, säger kommunstyrelsens moderate ordförande Micael Glennfalk.
I juni i fjol lade vänstern motionen att kommunen vid kommande upphandlingar av vård- och omsorg ska kräva att de privata utförare som lämnar anbud ska teckna kollektivavtal med facken för sina anställda.

Befarar sämre villkor
Vänstern befarar att ekonomisk vinning blir en stark drivkraft och det försämrar villkoren för personalen och att det inte ligger i linje med kommunens personalpolitik.
I kommunstyrelsen blev det dock ett oenigt beslut om att inte kräva kollektivavtal vid den sortens upphandlingen. Majoriteten hävdar att det helt enkelt inte är tillåtet.
- Det går att ställa arbetsrättsliga krav om anställningsskydd och arbetsvillkor om de ligger följer lagar och förordningar som också är förenliga med EU-rätten om friheten att tillhandahålla tjänster, så vi menar att det finns tillräckligt bra skydd i alla fall, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om