Nej till pengar för extra matte

Skolan ska lägga extra krafter på matematik i årkurs 1-3. Det är ett riksdagskrav. Satsningen innebär fler lärartimmar som kostar pengar. Barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby vill därför ha nära 1,6 miljoner kronor mer i sin budget för i år och nästa år för att klara uppdraget. Den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen säger nej.

Mera matematik i årkurs 1-3 de närmaste åren. Det är ett krav från Riksdagen som skickar med pengar för det. Foto: Scanpix

Mera matematik i årkurs 1-3 de närmaste åren. Det är ett krav från Riksdagen som skickar med pengar för det. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2013-09-06 06:38


- Det finns inga extra pengar att dela ut. Den ram som är lagd grundades bland annat på de allmänna statsbidrag som gäller. I den påsen finns också statsbidragen för matte-satsningen, motiverar kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M.
Ärendet vållade mycket debatt och även ajournering när det behandlades i kommunstyrelsen. En enig barn- och utbildningsnämnd står bakom begäran om extra anslag. 530 000 kronor för hösterminen i år och 1 060 000 kronor för de båda terminerna under år 2014.

Två lärartjänster
Barn- och utbildningsnämnden beräknar att det krävs motsvarande 2,25 lärartjänster för att leva upp till riksdagskravet om extra matte-undervisning. Det kostar nära 1,6 miljoner kronor för 2013-14.
Den begärda summan är dock mer än det statsbidrag kommunen fått i kompensation från staten. Bidragen är ett snitt för kostnaderna i hela riket. De blir högre i Vimmerby eftersom det finns många små lågstadieskolor på landsbygden. En policy som än så länge är politiskt sanktionerad i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om