Nej till sänkt hastighet – igen

Trots att nära 700 bilister kör för fort genom byn Vennebjörke varje dygn blir det än en gång avslag på bybornas begäran om sänkt hastighet till max 50 kilometer.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-02-20 11:30

Det beslutar Länsstyrelsen i Kalmar som hänvisar till att det är bilisternas ansvar att hålla hastigheten och polisens sak att sätta dit fartsyndare.

Första gången byborna begärde en åtstramning från 70 till max 50 kilometer genom byn blev det också avslag. Den gången vilade länsstyrelsens beslut på en gammal trafikmätning.

En ny mätning som byborna lät göra tillsammans med Vimmerby kommun visade på tre gånger fler fordon, i snitt 1 400 per dygn under en vecka i maj 2018. Den nya mätningen visade även att nära hälften av bilisterna, 47 procent, körde fortare än 70 kilometer. Den värsta fartsyndaren körde genom byn i 139 kilometer i timmen - klockan 14 en eftermiddag.

Med det underlaget gjordes en ny framställan till länsstyrelsen för en sänkning till max 50 kilometer genom byn. Där lyftes också fram andra alternativ fram, som någon form av farthinder eller en temporär sänkning till 50 kilometer över sommaren. Men länsstyrelsen avslår samtliga förslag. Vimmerby kommun har också yrkat avslag rakt igenom. Däremot anser polisen att en sänkning till 50 kilometer är befogad juni-augusti och att den i så fall även ska täcka in infarten till Krönbaden.

Länsstyrelsen anser dock att det inte är skäl nog att sänka högsta tillåtna hastighet bara för att vissa bilister (47 procent) kör för fort. I beslutet markeras också att länsstyrelsen inte har mandat att besluta om andra hastighetsdämpande åtgärder.

Beslutet kan överklagas hos Trafikstyrelsen i Borlänge.

Länsstyrelsen vill inte sänka högsta hastighet genom byn Vennebjörke från 70 till 50 kilometer den här gången heller. BYborna får nytt avslag.
Länsstyrelsen vill inte sänka högsta hastighet genom byn Vennebjörke från 70 till 50 kilometer den här gången heller. BYborna får nytt avslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!