Nekas riksfärdtjänst till pappas 70-årsfest

Marias storebror Henrik har ett psykiskt funktionshinder som gör att han behöver hjälp när han ska resa någonstans.
Idag har syskonens pappa 70-årskalas. Henriks resa dit, från gruppboendet i Vimmerby till restaurangen vid E22:an fyra mil norr om Västervik, har varit både lång och kantad av besvikelser.
- KLT nekar Henrik riksfärdtjänst. Jag har överklagat till Förvaltningsrätten och fått avslag där också. Det känns som om allt hade varit mycket enklare om Henrik varit fysiskt handikappad och suttit i rullstol.
Maria har överklagat till Förvaltningsrätten i Växjö, som ger KLT rätt.

Vimmerby2015-04-18 04:06

Maria, som i likhet med sin bror egentligen heter något annat, är frustrerad och besviken. Hennes storebror Henrik, 42, nekas riksfärdtjänst till deras pappas 70-årskalas, där barnen samlat släkten på en lantligt belägen restaurang mellan Västervik och Valdemarsvik.
Maria, som också är god man till sin storebror, ansökte i god tid innan kalaset om riksfärdtjänst med taxi.

"Klarar kollektivtrafik"
Kalmar Länstrafik beviljade inte riksfärdtjänst med hänvisning till lagen och skriver i sin beslutsmotivering att trots att Henrik har en stor och varaktig funktionsnedsättning klarar han att åka allmän kollektivtrafik tillsammans med ledsagare.
Klarar man det uppfyller man inte kraven på riksfärdtjänst.
KLT föreslår att Henrik åker färdtjänst från sin bostad i Vimmerby till Vimmerby resecentrum, därifrån buss till hållplatsen vid E22, Tidered och promenerar cirka 250 meter till restaurangen.
- De säger alltså att han ska gå av vid den hårt trafikerade E22:an och gå 250 meter på och över vägen. Med vajerräcke. Det skulle jag inte själv vilja göra. Ännu mindre vill jag att min bror, som mentalt är som en femåring, ska göra det.
- Jag undrar också vad ledsagaren ska göra under tiden. "Bryr inte vi oss om", blir reaktionen från KLT. Till saken hör att min bror har 20 timmars ledsagartid varje månad. Bara kalaset skulle ta ungefär hälften av de timmarna, vilket betyder att det inte blir så mycket kvar till att gå och handla och liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om