Nestor: "Partiet skulle nog påstå vi är mer radikala"

Att locka unga att engagera sig politiskt är en utmaning som Vimmerbypolitikern Daniel Nestor (S) får fortsätta jobba med som omvald ordförande i SSU Kalmar län.

Daniel Nestor är glad för fortsatt förtroende från SSU Kalmar län. Nu ser han fram emot att vara med och lägga fram strategier inför kommande val.

Daniel Nestor är glad för fortsatt förtroende från SSU Kalmar län. Nu ser han fram emot att vara med och lägga fram strategier inför kommande val.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-02 17:00

– Det blir mitt fjärde år som jag sitter 2021, så det känns kul, säger Nestor som också är den yngsta politikern i Vimmerbys kommunfullmäktige. 

Tycker du att SSU Kalmar län har lyckats med sitt arbete att engagera fler ungdomar politiskt?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Jag tror att den lokala närvaron är extremt viktig för att vi ska kunna få fler ungdomar i alla partier och det behövs för att vi ska kunna få en bra politisk debatt även i framtiden. Det är ingen som gynnas av att bara ett ungdomsförbund är stort. 

Men att engagera människor politiskt - oavsett ålder är svårt menar han. Han tror också att ett hårdare debattklimat gör att färre ungdomar vill engagera sig. 

– Jag tror att ungdomar idag är mer försiktiga och rädda, man vill inte ta skit.

En annan utmaning som Nestor ser är att många ungdomar hellre engagerar sig i enstaka frågor än att man väljer att vara aktiv i ett ungdomsförbund. 

– På ett sätt så är det inte ett problem för jag tycker det är jättebra att ungdomar engagerar sig – det behövs. Men om man tittar på ungdomsförbundet och jämför med till exempel organisationer som bara jobbar för klimatet så har vi mer en helhetsbild av samhället och de politiska frågorna, säger han och fortsätter:

– Jag kan förstå de som brinner för en fråga och tycker det är helt orimligt att regeringen inte har löst frågan – men man ska komma ihåg att det är ett pussel att lägga; skjuter man till pengar där så måste man ta pengarna någon annanstans ifrån eller höja skatten – så det är inte så lätt.

På frågan om det stämmer att ungdomsförbundet är radikalare än moderpartiet så svarar Nestor så här:

– Det skulle jag nog säga ändå, framförallt i länet. 

Med Socialdemokraternas partikongress i sikte har SSU Kalmar län skrivit flera motioner som handlar bland annat om jämlikhet och klimatomställning. 

– Partiet skulle nog påstå att vi är mer radikala, men det behövs en intern motpol som spär på och vågar säga ifrån, men också vågar vara lite mer radikala, säger Nestor som tror att det är extra viktigt nu när S befinner sig i en regering med samarbetspartier.

– Det blir svårt för moderpartiet att visa den egna politiken när man ska samarbeta med så många. Då är det viktigt att ungdomsförbundet och de sidoorganisationer som finns under Socialdemokraterna står upp och visar vad det är vi faktiskt vill. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om