"Ni har inte gjort det lätt för er"

Vad kan Vimmerby och Odense lära av varandra om att använda "sin" författare? Anne Klara Bom och Anya Aarenstrup från HC Andersen-centret under Syddansk Universitet i Odense har under några dagars vistelse i Vimmerby kommit fram till en sak.
- Astrids värderingar och budskap genomsyrar hela det sätt man förvaltar kulturarvet efter henne i Vimmerby. Det är flott. Men kanske kunde det märkas lite mera att det är Astrids stad?

Anne Klara Bom och Anya Aarenstrup från HC Andersen-centret i Odense tittar närmare på hur Astrid Lindgren tar plats i stadsmiljön i Vimmerby.

Anne Klara Bom och Anya Aarenstrup från HC Andersen-centret i Odense tittar närmare på hur Astrid Lindgren tar plats i stadsmiljön i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2014-06-17 06:40


De båda gästerna från HC Andersen-centret i Odense, kulturforskaren Anne Klara Bom, som precis är klar med sin doktorsavhandling om Hans Christian Andersen som kulturarvsfenomen, och Anya Aarenstrup, administratör vid centret, sticker inte under stol med att det kan vara balansgång på tunn lina, det där med förvaltandet av arvet efter en kulturpersonlighet.

Fallgropar
Deras egen stad, Odense, gör ingen hemlighet av vem det var som tillbringade sina första 14 år just här. Staden präglas starkt av den världsberömda sagoförfattaren och diktaren. Här ser till och med "Herr Gåman" ut som Andersen, husgavlarna är målade med sagomotiv, krogar kan heta sånt som "Den fula ankungen" och HC Andersens "eventyr" är närvarande i allt, hans namn används till det mesta.
När en kulturpersonlighet blir varumärke finns fallgropar. Anne Klara Bom pratar om hur många danskar, i samband med 200-årsfirandet år 2005 fick något av "HCA-kvalme".
- När man använder sin kulturpersonlighet gäller det att man tänker på att staden ska fortsätta att vara en bra stad, också för de som bor där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om