Den 30 augusti går resan mot Dharamshala i norra Indien.
– Det är fantastiskt. Man säger på engelska att man har en bucket list, en lista på saker som man vill göra i livet. Det här är något som man inte ens skulle sätt upp för det känns så osannlikt att man skulle få den möjligheteten, berättar hon.
Enligt nyhetsbyrån Siren har Marie Nicholson beviljats 24 000 kronor i stöd för flyg, hotell och taxiresor av riksdagsförvaltningen.
– Bakgrunden är att vi i riksdagen har ett stort antal parlametariska vänskapsföreningar. Där man har ett internationellt utbyte på en frivillig grund. Jag är medlem i den Svenk-Tibetanska parlamentariska föreningen. Strax före jul kom en förfrågan om vi ville åka till Dharamshala, där den tibetanska exilregeringen finns, och träffa Dalai Lama, säger Nicholson och berättar att svaret var självklart.
– Det tackade jag naturligtvis ja till. Hans lära har betytt mycket för mig. Han pratar mycket om kindness, att vara snäll eller god. Att välja den vägen när det är möjligt, och så brukar han tillägga att det alltid är möjligt. I en period i mitt liv var jag ganska sökande. Då upptäckte jag buddismen som en lära och ett sätt att förhålla sig till allt som händer runtomking. Jag tror att det har gjort mig till en bättre person. Jag försöker alltid att välja att vara snäll och tänker på det i väldigt många vardagssituationer.
Men resan handlar om mer än att träffa Dalai Lama. De tiotal riksdagsledamöter som deltar ska under de tre dagarena på plats även ta del av samhället. Bland annat besöka exilregeringen, skolor och delta i firandet av Tibets frihetsdag. Från Vimmerby kommer även Gudrun Brunegård (KD) att åka.
– I Dharamshala bor en stor del av den tibetanska befolkningen. De har egna skolor, egna civila organisationer och exilregeringen huserar där, berättar Nicholson.
Vad hoppas du att besöket ska leda till?
– Alltid när man åker utomlands på det här sättet handlar det om att reflektera över sin egen situation och lära ut av det. Sedan handlar det om kunskaps- och idéutbyte. Här att se hur de lyckats hålla en linje av demokrati och fredlig rörelse, samtidigt som det finns en strävan att få tillbaka sitt hemland. Möjligheten att reflektera både över deras och våran situation är värdefull.