2019 hade Vimmerby kommuns anställda en total sjukfrånvaro på 7,2 procent. Under "pandemiåret" 2020 ökade sjukfrånvaron till 9,0 procent.
– Vi har hög sjukfrånvaro, högst i länet periodvis och vi arbetar för att få ner den. Men jag hade förväntat mig ett ännu högre sjuktal för 2020, säger Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Från uppgifter om kommunens olika förvaltningar kan flera trender utläsas. De som uppmanats att arbeta hemifrån har snarast minskat sin sjukfrånvaro. Samtidigt har sjukfrånvaron ökat bland de som arbetar med omsorg om andra. En annan notering är att korttidssjukskrivningarna ökat kraftigt, samtidigt som långtidssjukfrånvaron faktiskt gått ner; från 1,6 procent 2019 till 1,4 procent 2020.
– Det är förståeligt om sjukfrånvaron ökar, när man inte får jobba med symtom. Samtidigt är det ju positivt att långtidssjukskrivningarna gått ner, säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunals sektion i Vimmerby, med cirka 900 medlemmar, många inom äldreomsorg och hemtjänst.
Hon menar att kommunen arbetar seriöst med att få ner sjukskrivningarna:
– Vi har en öppen dialog, men pandemin har förstört mycket – det har inte varit lätt för arbetsgivaren, kommenterar hon.
Granskar man sjukfrånvaron månad för månad kan man se att den i stora drag följt pandemins utveckling.
– I våras drabbades vi inte i särskilt stor omfattning, men det skedde senare. Men då i början fanns en oro. Och sjukfrånvaron berodde nog till dels också på omsorg om andra, menar Marie Nicholson.
En dyster topp kom i slutet av året, med 14,9 procents sjukfrånvaro inom socialförvaltningens område under november och nästan lika hög i december. Det finns också en klar genderfaktor i statistiken: 2020 var sjukfrånvaron bland kvinnor 9,7 procent, bland män 5,1 procent.
Sett över lite längre tid har sjukfrånvaron ökat från 4-5 procent i början på 2010-talet, till att relativt konstant ligga i närheten av 7 procent. Kommunens har misslyckats med uppställda mål att bringa ner sjuktalen.
Sjukdom är mänskligt lidande, därtill kostar sjukfrånvaron:
– Det handlar om många miljoner, otäcka summor. HR-avdelningen, som vi stärkt, har uppdrag att arbeta för att få ner talen. En aspekt tror jag handlar om medarbetarnas behov av att bli sedda. Vi kanske behöver ett mål för detta, som högst 25 anställda under en chef, reflekterar Marie Nicholson.