Han vågade sig på ett karriärsbyte mitt i livet

Har du funderat på att skola om dig och byta bransch? Isåfall är du inte ensam men steget dit kan kantas av många orosmoln och tvivel. Möt Niklas Lahti, 40 år, som inte låtit sig stoppas att följa sin yrkesdröm och just nu är mitt uppe i ett karriärsbyte.

Niklas Lahti, 40 år, håller just nu på att skola om sig och byta karriär. "Man har bara ett liv och jag är inte en sån som bara kan luta mig tillbaka och stagnera. Jag tror att det är jätteviktigt att skapa nya mål, våga drömma och jaga sina drömmar oavsett ålder", säger han.

Niklas Lahti, 40 år, håller just nu på att skola om sig och byta karriär. "Man har bara ett liv och jag är inte en sån som bara kan luta mig tillbaka och stagnera. Jag tror att det är jätteviktigt att skapa nya mål, våga drömma och jaga sina drömmar oavsett ålder", säger han.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-09-01 19:00

Visste du att ungefär hälften av alla svenskar vill skola om sig och byta yrke? Jovisst, men att sätta sig i skolbänken igen och gå på studiebidrag efter många års arbete och en vardag med åtaganden bidrar nog till att många drar sig för att göra verklighet av de tankarna. Niklas Lahti, 40 år, är dock inte en av dom.

– Man har bara ett liv och jag är inte en sån som bara kan luta mig tillbaka och stagnera. Jag tror att det är jätteviktigt att skapa nya mål, våga drömma och jaga sina drömmar oavsett ålder, säger Niklas.

Niklas är kanske främst känd i Vimmerby för sina bragder inom fotbollen som ung. De senaste åren har Niklas arbetat som servicerådgivare på Engströms Bil i Vimmerby och dessförinnan jobbade han som montör av idrottshallar och inom en betongindustri utanför stan. Men framöver kommer han även att bli ett bekant ansikte för vimmerbybor som funderar på att köpa eller sälja bostad i trakten. Han håller nämligen på att omskola sig till mäklare och ska efter studierna bli en del av Fastighetsbyrån i Vimmerby.

– Att bli fastighetsmäklare har faktiskt varit en stor dröm för mig så länge jag kan minnas. Jag har vid flera tillfällen tidigare kollat upp utbildningar och tagit kontakt med lokala mäklarbyråer för att komma in på den banan men så har något dykt upp eller tajmingen varit fel så det har inte blivit något av det.

För en tid sedan fick dock Niklas ett telefonsamtal som skulle ta honom ett steg närmre sin dröm, Fastighetsbyråns kontorschef Magnus Boberg ringde Niklas och frågade om han var intresserad av utbilda sig och börja jobba hos dom.

– Det var nästan så att jag fick rysningar, det kändes helt otroligt. Det konstigaste var att min sambo Lisa bara två veckor innan hade sagt till mig att "Jag känner på mig att något kommer att hända yrkesmässigt för dig snart", och det gjorde det ju verkligen.

undefined
Niklas Lahti är kanske främst känd i Vimmerby för sina bragder inom fotbollen. I arkivet, år 2000, hittar vi en 15-årig Niklas som precis tagits ut till Smålandslaget. På den tiden beskrevs Niklas av många som den största talangen HFK fått fram på länge. "Jag fick ett brev att jag var uttagen i Smålandslaget och det känns kanonbra. Det är ett av de mål som jag har satt upp". Att skapa nya mål och jaga efter dem är något Niklas gör än idag.
undefined
Magnus Boberg, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån i Vimmerby ringde till Niklas och frågade om han var intresserad av att börja studera till mäklare och börja jobba hos dem. "Det var nästan så att jag fick rysningar, det kändes helt otroligt", säger Niklas.
undefined
Niklas uppmanar alla som funderar på att byta karriär att våga ta steget "Man har bara ett liv", säger han.

Niklas och Magnus söner spelar fotboll tillsammans och Niklas berättar om hur han vid ett tidigare tillfälle nämnt om hans dröm om att bli mäklare. Trots att Niklas länge velat bli mäklare säger han att det inte kändes helt självklart att sätta sig i skolbänken igen som 40-åring.

– Nej jag behövde landa lite i det och ha en diskussion med min sambo och nuvarande arbetsgivare och fundera över hur situationen skulle bli. Så det var inte så att jag bara kastade mig in i det med huvudet före, men det är klart, jag kände ändå ganska snabbt att jag inte kunde tacka nej till en sån chans. 

Han jobbar fortfarande 80 procent hos Engströms bil medan han genomför sina mäklarstudier och berättar om sin tacksamhet mot sin nuvarande chef.

– Det har bara varit förståelse och pepp från min nuvarande arbetsgivare så det känns jätteskönt att allt kunnat lösa sig så bra. Jag har också fått ett fantastiskt stöd från min sambo Lisa och många jag stöter på och berättar om mitt branschbyte för säger: "Mäklare, det kommer att passa dig som handen i handsken".

undefined
Niklas Lahti på sitt framtida kontor. Ännu är det lite oklart vart Niklas kontorsplats ska vara men tills dess att han blir klar med sina mäklarstudier ska nog den frågan vara löst.

Niklas berättar att han alltid varit intresserad av sälj och service men säger att den största anledningen till att han vill bli mäklare är all människokontakt och möjligheten att bygga relationer och kunna göra människor glada.

– Jag hoppas och tror att jag kommer att få se många leenden i mitt nya yrke som mäklare och det kommer att bli väldigt motiverande. Tycker man att något är roligt och belönande så är det enkelt att lägga ner sin själ i något.

Och att Niklas gör det lilla extra när något triggar blir tydligt, utmärkelser inom fotbollen och svensk mästare inom gäddfiske. Kommer han att satsa på att bli bäst även som mäklare?

– Haha, jag är helt klart en vinnarskalle, har alltid varit och kommer väl alltid att vara. Jag har dock blivit lite bättre med åren för förr var jag världens sämsta förlorare också men det hoppas jag inte att jag ses som idag. Men nej, bäst behöver jag inte bli men det är klart att jag vill bli riktigt bra på det jag gör. Förtroende är en jätteviktig del av yrket så jag hoppas att det är just det som säljarna och köparna kommer att känna från mig.

När Niklas får frågan om vilka tips han vill skicka med alla därute som funderar över att börja plugga igen eller byta karriär säger han:

– Våga! Det är aldrig försent att göra något nytt eller att jaga en dröm. Det mesta går att lösa och med lite stöttning från sin omgivning kan det till och med bli en spännande tid.

undefined
Niklas beskriver sig själv som en vinnarskalle och även om han inte behöver bli bäst vill han självklart bli riktigt bra på det han gör. Att vara förtroendeingivande upplever Niklas som en av de viktigaste delarna i att lyckas som mäklare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!