Nils-Magnus Angantyr: ”Bara positivt att Näs säljs”

Det passade utmärkt att God morgon Vimmerby arrangerades på Astrid Lindgrens Näs nu senast.
Det gav bland annat Nils-Magnus Angantyr, tf VD på Astrid Lindgrens Näs, chansen att kommentera en eventuell försäljning till Saltkråkan AB.

Patric Engqvist och Nils-Magnus Angantyr som talar om framtiden på Astrid Lindgrens Näs.

Patric Engqvist och Nils-Magnus Angantyr som talar om framtiden på Astrid Lindgrens Näs.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2016-05-20 11:30

Totalt 67 intresserade deltog i frukostsamlingen och efter en gedigen frukost var det dags för Patric Engqvist och Tobbe Johansson att göra några inslag i intervjuform, precis som vanligt.

Först ut var således Nils-Magnus Angantyr. Han kommenterade planerna, som presenterats tidigare i veckan, att Astrid Lindgrens Värld är intresserade av att ta över ägandet även av det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs.

– Vi här på Astrid Lindgren Näs har lyft på många stenar och det finns inget bättre varumärke än Astrid Lindgren. Vimmerby är synonym med Astrid Lindgren och det är bara positivt med Saltkråkan som ägare.

– Basen måste vara att jobba vidare på detta, att generera fler besök och därmed generera mer pengar till Vimmerby kommun och oss naturligtvis, berättade Nils-Magnus.

– Det känns oerhört stimulerande. Samtalen med Astrid Lindgrens Värld, som har pågått i 5-6 månader går åt rätt håll och det är jätteroligt.

Stöd för tillväxt

Carina Öst berättade lite grann om att stärka attraktiviteten.

- Vi har två mål, att det sociala kapitalet ökar, det vill säga skapa mer kontakter genom ett nätverk. Det andra målet är arbete med utvecklingsstrategin och det går långsamt, men då blir det å andra sidan bra förankrat.

Patric Engqvist hälsade därefter Mats Persson från Regionförbundet välkommen till Vimmerby. Persson berättade om företagsstöd, något som stödjer tillväxten i Kalmar län.

– Sammanlagt 23 miljoner kronor går att fördela. Pengarna kan användas för att anlita konsulter för att utveckla sitt företag. Max 50 procent av insatsen kan erhållas som stöd.

Det finns visa begränsningar, de ska jobba på ett stort regionalt område, det vill säga att lokala serviceföretag i detta fallet är uteslutna.

– Företag borde satsa mer på forskning och utveckling, säger Mats Persson, inte vara underleverantör till underleverantör. Vi vill stimulera produktutveckling för att få en hållbar tillväxt. En förflyttning i värdekedjan är det som gäller.

Företagsvillkor

Magnus Öhrn berättade därefter om sitt nya uppdrag för Fastighetsklubben. Han fokuserar på detaljhandelsföretag. I Sverige finns det behov av 2,4 miljoner kvadratmeter handelsyta, ett behov som ska byggas.

Han jämförde ökning av båda e-handel och butikshandel de senaste tio åren. E-handeln har vuxit med 35 miljarder och butikshandel med 150 miljarder. Han är alltså inte rädd att de konventionella butikerna inte ska klara konkurrensen.

I Vimmerby behövs mer konkurrens. Marcus Alsér talade om Företagarnas villkor, om de diskussioner kring krav på kollektivavtal som diskuterats politiskt, med mera.

Avslutningsvis berättade Jakob Karlsson om sitt liv, om sitt journalistiska arbete och om sin hockeykarriär i bland annat allsvenska Malmölaget  Pantern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om